In de ochtend worden de volgende 4 workshops parallel gegeven:

Workshop 1 Willem Stolte

Datamanagement Wind op Zee (WOZEP)

Het Wind Op Zee Ecologisch Programma (Wozep), geinitieerd door de overheid, coordineert de onderzoeksvragen en monitorings- en evaluatieprogramma’s voor de planning, realisatie en operatie van windparken op zee. Binnen dit programma worden de data verwerkt volgens een gereguleerde workflow ( http://openearth.eu/data)en beschikbaar gemaakt als “data services”. Deze services kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Tijdens de workshop zullen een paar van deze manieren verkend worden. Er wordt alleen gebruik gemaakt van web-gebaseerde applicaties, zodat een laptop met een recente browser voldoende is om deel te nemen.

  • Catalogus van Marine Projectdata
    De catalogus can doorzocht worden op projectdatasets. The catalogue can be used to search in metadata of project datasets. For identified datasets, reports or data can be found, and used.
  • Open-data viewer van informatiehuis marien.
    The viewer contains a subset of the data in the catalogue, for which standardized data services (WFS/WMS) have been made. The viewer can be used to download data or subsets of data based on geographical location, year, or other parameters.

Wat is er mogelijk als data netjes on-line beschikbaar komt? Verkenning met een interactief webtool dat de mogelijkheden illustreert.

Workshop 2 Gerben de Boer

Wil je weten welk deel van Nederland onder water ligt? De cloud maakt het mogelijk.

De cloud is inmiddels volwassen product geworden. Met de cloud kunnen we eindelijk essentiële watervragen beantwoorden die tot nu toe niet mogelijk waren, zoals welk deel van Nederland onder water ligt. Nederland heeft bijvoorbeeld het nationale hoogtemodel AHN2 als open data beschikbaar gesteld, ca. 0.5 TB aan gegridde data. Het berekenen van het percentage van Nederland dat onder water ligt is echter nog nooit gedaan met deze dataset. Op bestuursniveau gaat een getal van 55% de ronde, terwijl PBL met AHN1 26 % berekend heeft*. Heel AHN2 is inmiddels ingeladen in de Microsoft Azure cloud. Het is nu eindelijk mogelijk om berekeningen te maken met AHN2, door simpel een rekenserver te huren in hetzelfde Azure datacentrum en de data te linken. Of met een browser-based rekensheet op notebooks.azure.com.

* (HKV lijn in water report PR 2695.30, dec 2016)

Workshop 3 Niels Kinneging

Datastandaarden in Nederland en Europa

Standaarden zijn de gemeenschappelijk taal van data-uitwisseling. Zonder taal geen communicatie, zonder standaarden geen samenwerking.
In Nederland hanteren we voor waterdata de Aquo standaard, maar we willen ook over de grens data uitwisselen. De EU stelt verplichtingen en ook in internationale allianties of voor buitenlandse opdrachtgevers moeten we ons aanpassen aan de gevraagde standaarden.
Hoe kunnen we daar beter op aansluiten? Wat voor standaarden zij er? Wat moeten en willen we van INSPIRE en SeaDataNet?
Naast de reguliere informatiestromen is er ook het initiatief Digitale Delta. Hoe passen alle initiatieven in elkaar?
Over alle vragen over standaarden en vooral over de richting van de ontwikkelingen willen we in deze workshop van gedachten wisselen.

 

Workshop 4 Peter van der Kamp

Mariene Google

Mariene data wordt via diverse webportals ontsloten, elk met zijn eigen interface en gebruiksmogelijkheden. Een allesomvattende catalogus met informatie waar welke mariene data is te vinden is er niet, het is ook een grote klus zo’n catalogus te bouwen. Onmogelijk is het echter niet, als Google in staat is een substantieel deel van het internet te ontsluiten, waarom zou er dan geen ‘Mariene Google’ kunnen worden gebouwd? In de workshop wordt dit probleem verkend aan de hand van diverse zoekopdrachten. Hoe makkelijk of moeilijk is het om zonder een overkoepelende zoekmachine mariene data te kunnen vinden? De resultaten en ervaringen worden gebruikt om na te gaan of er werkelijk behoefte is aan een ‘mariene Google’ of niet, en welke eisen er aan gesteld kunnen worden.


 

In de middag worden de volgende 3 workshops parallel gegeven:

Workshop 5

Joan Staeb

Ontsluiting Mariene data 2.0

Sinds een drietal jaar ontsluit het Informatiehuis Marien via een portal Mariene overheidsdata. Hiermee wordt invulling gegeven aan het open databeleid van de overheid voor het Mariene milieu en proberen we hergebruik van overheidsdata te faciliteren. In een eerste fase hebben we ons vooral gericht op het ontsluiten van zoveel mogelijk data, zowel uit projecten als uit de reguliere monitoring. In een volgende fase willen we ons meer gaan richten op het daadwerkelijk hergebruik van de data. Dat gaat verder dat het alleen beschikbaar stellen. Graag horen wij in deze workshop van (her)gebruikers van data wat zij zoeken; wat data waardevol maakt voor hergebruik!

 

Workshop 6

Gerben de Boer

WaveDroid portable wave buoy

Ocean wave measurement buoys are expensive. This is about to change with the arrival of WaveDroid, an innovative, easy to use and very affordable wave buoy. To achieve an approximately 10-fold price reduction, WaveDroid relies on the smartest and most available sensor around: the smartphone. A smartphone inside the buoy calculates and shares directional wave parameters in real-time, based on the built-in accelerometer. The availability of a low-cost, light-weight wave buoy opens up many possibilities for high-quality directional wave measurements in a spatial grid or at smaller projects. Founder and developer Max Radermacher will demonstrate the functionalities of the buoy and share his story about the development of WaveDroid. http://wavedroid.net

 

Workshop 7

Peter Thijsse

Een einde aan het downloaden van data

De hoeveelheid beschikbare data en informatie groeit gestaag, en tegelijkertijd ontstaan steeds meer mogelijkheden om de informatie in te zien en te gebruiken zonder de data zelf te moeten verwerken en downloaden. Google is hierin de bekende leider, maar ook op kleinere schaal en voor specifieke discplines komen steeds meer zogenaamde cloud services beschikbaar. Ook op het gebied van mariene data en informatie zien we deze trend, die organisatie vraagt aan de basis – datamanagement - en aan de top - services and user interfaces -. Binnen deze workshop worden de meest recente internationale ontwikkelingen rondom (mariene) data management binnen EMODNet en SeaDataCloud toegelicht en hoe hiervan gebruik gemaakt wordt, en gaat worden, in de vorm van Virtual Research Environments. Een leuke demonstratie case geeft inzage in de mogelijkheden en inspiratie voor Nederlandse toepassingen.

 

 

  • No labels