Uitvoeringskennis op het gebied van funderingstechniek zit voor een groot deel in de hoofden van mensen. GeoBrain Funderingstechniek ontsluit die specialistische kennis, centraal en gestructureerd. GeoBrain Funderingstechniek verbindt objectieve data over onder meer damwanden en prefab- en vibropalen met subjectieve expertkennis tot één zelflerend systeem mét voorspellingsmodel. Ingenieurs kunnen daarmee betere beslissingen nemen en zo uitvoeringsproblemen voorkomen. Voor opdrachtgevers betekent GeoBrain Funderingstechniek lagere kosten en hogere kwaliteit.

De GBF-database is gevuld met meer dan 3000 praktijkervaringen, en ieder jaar komen er meer bij. Steeds meer ontwerpers tappen via internet de kennis van dit ‘collectieve brein’ af. Behalve de database met ervaringen heeft GeoBrain Funderingstechniek ook een voorspellingsmodel. Dat geeft een oordeel over de uitvoerbaarheid en de kans op schade. Ontwerpers kunnen met het ‘funderingsbrein’ een betere voorspelling doen van de kans op schade dan met de huidige formules in CUR-richtlijn 166, zo bleek bij de validatie van het model voor damwanden. 

 

Samenwerking

GeoBrain Funderingstechniek is een initiatief van Ballast Nedam Funderingstechnieken, BAM Infra speciale technieken, Geka Bouw, Terracon, Volker Staal en Funderingen, Voorbij Funderingstechnieken, ingenieursbureau M.U.C. en Deltares in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Aannemers Funderingswerken (NVAF) en haar leden. Meer dan 25 aannemersbedrijven delen hun ervaringen. Met die samenwerking zijn al meer dan 3000 ervaringen van projecten verzameld in de ervaringsdatabase.

Daarnaast wordt samengewerkt met TNO en Deltares Software Centre. De samenwerking met TNO heeft geresulteerd in een zeer gebruiksvriendelijke koppeling tussen GeoBrain en de DINO database. Binnen GeoBrain Funderingstechniek heeft u daardoor de beschikking over honderden sonderingen verspreid over Nederland. De samenwerking met Deltares Software Centre heeft geresulteerd in een koppeling met de ontwerpsoftware D-Sheetpiling en D-Foundation. Hiermee is het voor ontwerpers eenvoudig mogelijk om een gemaakt ontwerp snel op uitvoerbaarheid te controleren.

Bij de ontwikkeling van GeoBrain Funderingstechniek wordt samengewerkt met:

  • No labels