home

Riet - Phragmites australis

Algemeen

Algemene kenmerken

 

Naam soort(en)groep

Riet - Phragmites australis

Regio

Nederland, Europa

Watersysteem

meren, rivieren

Natuurparameter

macrofyten

Factsheet opgemaakt door

M.P. Weeber

Foto: S. Vincent

Habitat beschrijving

Algemeen voorkomen

Riet behoort tot de familie van de grassen en is tevens de grootste van deze familie die in de Nederland van nature voorkomt. De plant is vaak te vinden aan de waterkant, maar ook in natte bodems van beek en rivierdalen doet deze plant het goed. Riet kan zich op 3 manieren verbreiden: door middel van zaad, door middel van diep in de bodem doordringende wortelstokken en door forse bovengrondse uitlopers #2 en #3. Riet is een helofyt en kan voorkomen in zuurstofarme bodems. Door middel van luchtgangen via de halmen zorgt riet ervoor dat er zuurstof bij de wortels komt.

Aan het einde van de herfst als de winter aanvangt, sterft het bovengrondse gedeelte af met uitzondering van de stijve stengels. Als riet onder het watervlak gemaaid wordt sterft riet af doordat de luchtholten vollopen en hierdoor verdrinkt #3. Riet bloeit van juli tot oktober. De pollen worden met de wind meegevoerd en na bevruchting ontstaat er zaad waaruit, bij kieming, nieuwe rietplanten kunnen ontstaan #3.

Milieurandvoorwaarden

Riet blijkt nog bij hoge zoutgehalten tot ontkieming te komen #1. Ganzen kunnen een grote begrazingsdruk uitoefenen op riet dat in water tot ontwikkeling is gekomen. Tot een diepte van 50 cm kunnen de ganzen het riet begrazen #2.

Beheer en ontwikkelingskansen

-

Dosis-effect relaties

(warning) Er zijn losse relaties weergegeven die het voorkomen van potentiële habitat van riet beinvloeden. Deze relaties maken samen echter nog geen voorspellend model.

XyLine chart for Zoutgehalte (Kieming) showing HGI by zoutgehalte (mg/L)

zoutgehalte (g CL/L)

HGI

0

1

9

1

12

0

23

0

Referentie: #1

XyLine chart for Zoutgehalte (Kiemplant) showing HGI by zoutgehalte (mg/L)

zoutgehalte (g CL/L)

HGI

0

1

5

1

16

0

23

0

Referentie: #1

XyLine chart for Zoutgehalte (Adult) showing HGI by zoutgehalte (mg/L)

zoutgehalte (g CL/L)

HGI

0

1

12

1

16

0

23

0

Referentie: #1

XyLine chart for Begrazing van oevervegetatie showing HGI by Waterdiepte (m)

Waterdiepte (m)

HGI

0

0.5

0.5

0.5

0.5

0

1

0

Referentie: #2

Onzekerheid en validatie

Deze dosis-effect relaties zijn niet gevalideerd

Toepasbaarheid

Deze dosis-effect relaties beschrijven nog niet een model. Deze dosis-effect relaties zijn , in zoverre, toepasbaar op zoete wateren in Nederland.

Voorbeeld project

Er is geen voorbeeld project.

Referenties

1 ter Heerdt, G., 1995. Planten in de Peiling: Literatuuronderzoek naar de invloed van het zoutgehalte in de bodem op de ontwikkeling van helofyten. Directoraat-generaalRijkswaterstaat, Riza Notanr. 95.041, Laboratorium voor Plantenoecologie, Rijksuniversiteit Groningen, Lelystad, februari 1995
2 Daling, J., Zijlstra, M., Van Manen, H.A. Invloed van waterpeil en begrazing op de ontwikkeling van oevervegetatie. RIZA werkdocument 2002.122X, Rijksintituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling.2002
3 www.floravannederland.nl (Riet) 18 december 2012

  • No labels