Terug naar hoofdpagina Macrostabiliteit


Deze pagina geeft en overzicht van kennisontwikkelingen en hoe men hiermee om kan gaan.

Gebruik de zoekfunctie in je browser om specifieke termen op deze pagina te vinden.


Rode Draden

Rode Draad Overstroming door macrostabiliteit

De rode draden beschrijven de geprioriteerde onderzoeksonderwerpen die in de lopende onderzoeksprogrammeringen van HWBP, RWS WVL en Deltares onderling worden afgestemd. Daarmee is het een lijst die niet alle mogelijke onderzoeken beschrijft maar juist de geprioriteerd die de komende jaren worden opgepakt. De rode draden voor het mechanisme macrostabiliteit zijn verdeeld in 2 delen, namelijk voor de ‘groene dijk’ en voor langsconstructies in de dijk.

Dit document bevat de rode draad voor de ‘groene dijk’, dat wil zeggen de dijk van grond zonder een langsconstructie.

Rode Draad Overstroming door falen langsconstructies

De rode draden beschrijven de geprioriteerde onderzoeksonderwerpen die in de lopende onderzoeksprogrammeringen van HWBP, RWS WVL en Deltares onderling worden afgestemd. Daarmee is het een lijst die niet alle mogelijke onderzoeken beschrijft maar juist de geprioriteerd die de komende jaren worden opgepakt. De rode draden voor het mechanisme macrostabiliteit zijn verdeeld in 2 delen, namelijk voor de ‘groene dijk’ en voor langsconstructies in de dijk.

Dit document bevat de rode draad voor langsconstructies in de dijk.


Generieke kennisdocumenten

Handreiking Uitvoeringsstabiliteit

Tijdens een dijkversterking vinden veelal activiteiten plaats die de stabiliteit negatief beïnvloeden. Uit een inventarisatie bleek dat de aanpak hoe met de stabiliteitseisen en monitoring tijdens de realisatie van dijkversterkingen wordt omgegaan tussen projecten sterk verschilt. Een belangrijke oorzaak hiervan is het gebrek aan praktisch bruikbare handreikingen. In deze Handreiking wordt een eenduidige aanpak voor het bepalen van de stabiliteitseisen tijdens de uitvoeringsfase gepresenteerd. Tevens worden handreikingen gegeven hoe de uitvoeringsstabiliteit kan worden bepaald en gemonitord, zodat dijkversterkingen efficiënt en veilig kunnen worden uitgevoerd.


Vragen & Antwoorden Algemeen

Waarvoor zijn de POVM publicaties toepasbaar?

Wanneer geen ruimte is voor een traditionele versterking van een primaire waterkering in grond, geven de POVM publicaties  aanwijzingen om verschillende alternatieve stabiliteitsverhogende technieken te kunnen ontwerpen, beoordelen en beheren, en om de actuele sterkte voorafgaand zo scherp mogelijk te kunnen beoordelen. De gegeven aanwijzingen beperken zich grotendeels tot een ontwerp en beoordeling voor de functie 'waterkeren', binnen de kaders van de Waterwet.

Is toepassing van de POVM publicaties verplicht?

Er bestaat geen wettelijke verplichting om de POVM publicaties toe te passen. De opdrachtgever bepaalt daarom zelf hoe de (deel)tekst van de POVM publicaties moet worden geïnterpreteerd door de opdrachtnemer.   De formuleringen in de PPL, PPV en PPE zijn wel zo gekozen dat ze als voorschrift gebruikt kunnen worden, voor het geval de opdrachtgever daarvoor kiest.

Moet een ontwerp op binnenwaartse en buitenwaartse stabiliteit ook voldoen aan de Eurocode?

Anno 2020 wordt een aangepaste tekst in de nieuwe Regeling Bouwbesluit voorzien. Daarin zal naar verwachting uitsluitend de Waterwet van toepassing zijn voor de functie 'waterkeren'. Voor de overige functies blijft het bouwbesluit wel gelden. Er zijn voor de functie 'waterkeren' dan niet langer dubbele beoordelingen nodig. De ingangsdatum van deze aanpassing is nog niet bekend.


Kennis- en Innovatie (K&I) cafés

Vanaf 2022 is een vervolg van de gebruikersbijeenkomsten onder de vlag van DIV, de zogenaamde Kennis- en Innovatie cafés (K&I cafés). Aanmelden voor de K&I cafés is mogelijk door een email aan div@wsrl.nl.  In deze email dan graag aangeven welke publicaties je gebruikt of wilt gaan gebruiken, welke  (technisch inhoudelijke) vragen of opmerkingen u daarbij eventueel heeft en welke verdere ervaringen en ‘best practices’ je eventueel zou willen inbrengen. Heb je nog weinig eigen ervaring met het toepassen van de publicaties, maar heeft u wel interesse in deelname? Meld je dan ook aan.

20240305 K&I café Uitvoeringsaspecten bij dijkversterkingen


Handreiking Uitvoeringsaspecten bij dijkversterkingen



20231115 K&I café Actuele sterkte macrostabiliteit

De methode Actuele sterkte macrostabiliteit (waarbij faalkansanalyses worden uitgevoerd) is verder ontwikkeld. Door het toepassen van Actuele sterkte macrostabiliteit is het mogelijk om de scope van dijkversterkingsprojecten aan te scherpen en om het versterkingsontwerp te optimaliseren. Vanuit De Innovatieversneller zijn er nieuwe onderdelen toegevoegd aan de methodiek. Op 15 november 2023 zijn die onderdelen in een K&I-café toegelicht. Ook werd, naast de methodiek, een concrete casus besproken.

Inleiding

Actuele sterkte macrostabiliteit

Software en Monte Carlo Importance Sampling

Tools probabilistic toolkit en de handreiking

Voorbeeldcasus faalkansanalyse macrostabiliteit


20231031 K&I café Gordingen bij onverankerde damwanden en JLD Watergraafsmeer

Op 31 oktober 2023 vond er een Kennis- en Innovatiecafé plaats voor twee onderwerpen: Gordingen bij onverankerde damwanden en JLD Watergraafsmeer. Thomas Naves praatte de deelnemers bij over het rapport met de resultaten uit het onderzoek naar het toepassen van gordingen bij onverankerde damwanden. Thom Olsthoorn lichtte aan de hand van projecten bij WSRL toe wat dit in de praktijk betekent. Daarna vertelden Pieter-Jeroen Bart en Huub de Bruijn meer over het JLD Watergraafsmeer beheerproject. Dat betrof informatie die in de afgelopen 5 jaar is opgedaan in de beheerfase van JLD en de vragen van ENW die daarbij beantwoord zijn.

Inleiding

Presentatie Nut en noodzaak gordingen

Omgang in de projecten bij WSRL

Presentatie Onderzoek gordingen bij onverankerde damwanden

Presentatie JLD Dijkstabilisator


20220519 K&I café Ontwikkelingen Macrostabiliteit

Op 19 mei 2022 werd door HWBP, De Innovatieversneller, Rijkswaterstaat (WVL) en Deltares het K&I café Ontwikkelingen Macrostabiliteit georganiseerd. Er werd een overzicht gegeven van het dossier macrostabiliteit aan de hand van de Rode Draden. Projecten komen aan het woord over hun recente resultaten en de toepassing van nieuwe kennis. Innovatieprojecten lichten toe wat zij de komende periode gaan doen en hoe jij in jouw project de resultaten van die onderzoeken kunt toepassen.

Een opname van deze bijeenkomst kunt u hier bekijken.

Tijd

Onderwerp

Sprekers

00:00

Welkom

Harm Rinkel (HWBP)

00:05

Rode Draden macrostabiliteit: overzicht van ontwikkelingen, kennisleemtes, en toepassing nieuwe kennis

Harm Rinkel (HWBP)

00:20

Optimalisatie van damwanden in de uitvoering, toepassing van de PPL en PPE in de praktijk

Berry Hol en Mark van Lanen (GMB)

00:40

Sterkte onverzadigde zone, toelichting van het handelingsperspectief en doorkijk naar de toekomst

Alexander van Duinen (Deltares)

01:00

Praktijkonderzoek opbarsten bij Dijken, we zijn recent gestart en wat kun je van dit onderzoek verwachten?

Cor Zwanenburg (Deltares)

01:20

Probabilistische rekenen aan macrostabiliteit in het project SAFE van Waterschap Rivierenland

Nelle Jan van Veen (WSRL)

01:40

De nieuwe WIKI van de Innovatieversneller

Meindert Van (Div)


Hieronder vind je informatie met de presentaties die tijdens verschillende POVM bijeenkomsten zijn gegeven. Voor een drietal on-line gebruikersbijeenkomsten die in 2020 plaatsvonden en voor een on-line bijeenkomst over 'opbarsten' vind je bovendien een complete registratie van beeld en geluid en een uitgebreid verslag.  Doel van de drie gebruikersbijeenkomsten in 2020 was om actief kennis en ervaringen uit te wisselen rondom de POVM publicaties en de daaraan gerelateerde kennisdocumenten. Daarbij was er ook gelegenheid om eigen vragen, ervaringen en ‘best practices’ in te brengen en om zaken te bediscussiëren. De relevante vragen, antwoorden, geïdentificeerde kennisleemtes en ‘best practices’ die voortkwamen uit deze bijeenkomsten zijn vervolgens ook op dit gebruikersplatform gepubliceerd.


Generieke achtergronddocumentatie

  • No labels