Rode Draden
Vragen & Antwoorden
Context:
Als Zuiderzeeland zijn we bezig met de versterking van de IJsselmeerdijk.
Over de gehele lengte voldoet deze dijk niet, waardoor in de LBO1 beoordeling niet is gekeken naar de K&L.
Hierdoor hebben we in het versterkingsproject de opdracht om expliciet aan te tonen dat de IJsselmeerdijk na realisatie aan de waterwet voldoet, hiervoor zullen we alle K&L moeten beoordelen.
In dit proces begeleid RHDHV ons.
Analyse:
RHDHV merkt op dat met de informatie die boven tafel is gekomen er bij geen enkele kruisende leiding een vervangende waterkering is aangebracht, zelfs bij een zeer grote gasleiding niet.
Bij navraag intern kwam het volgende naar boven: in de NEN 3651 in paragraaf 8.1.7.1.5 staat het volgende: “Indien een hogedrukgasleiding een uit zand bestaande primaire waterkering (met kleibekleding) kruist, kan een vervangende waterkering achterwege blijven.”
Echter kan RHDHV zich niet bedenken waarom een vervangende waterkering achterwege kan blijven, o.b.v. eigen kennis en andere regels uit de NEN 3650 en 3651.
Vraag:
Hoe krijgen we nu duidelijk wat juist is?
Antwoord:
Vraag Waterschap Vallei en Veluwe, 8 januari 2021, over Leidingkruising Gasunie A-510 met dijktraject 52-4: Voldoet een dijkontwerp zonder kistdam/damwanden aan de waterveiligheidseisen?
Context: Waterschap Vallei en Veluwe heeft aan De Innovatieversneller gevraagd hoe het Veiligheidsraamwerk van de POV K&L kan worden toegepast bij de gasleidingkruising in het dijktraject IJsseldijk bij het Apeldoorns Kanaal en hoe daarbij kan worden omgegaan met de witte vlekken in het raamwerk. De opgestelde aanpak voor deze specifieke leidingkruising kan geschikt zijn voor vergelijkbare leidingkruisingen.
Het waterschap en de leidingbeheerder onderzoeken gezamenlijk of een dijkontwerp zonder aanvullende beschermingsmaatregelen (bijv een damwand) kan voldoen aan de waterveiligheidseisen gerelateerd aan de toelaatbare overstromingskans. In opdracht van het waterschap en met ondersteuning van De Innovatieversneller is door Deltares, op basis van het Veiligheidsraamwerk, een inschatting gemaakt van de benodigde analyses en inspanningen ter onderbouwing van de overstromingskansbijdrage in de situatie na uitvoering van de dijkversterking voor deze specifieke leidingkruising. Het begint met een sterkteberekening van de leiding waarna de marge in de leidingsterkte de benodigde diepgang van de onderbouwing van een aantal onzekerheden bepaalt. Op deze manier ontstaat een aanpak van eenvoudig als dat kan, naar meer geavanceerd indien nodig. De notitie van het waterschap en De Innovatieversneller is gereviewd door het Adviesteam Dijkontwerp.
Antwoord:
Actuele kennisdocumenten
Lopende kennis- en innovatieprojecten