Terug naar hoofdpagina Piping


Deze pagina geeft een overzicht van kennisontwikkelingen en hoe men hiermee om kan gaan.

Gebruik de zoekfunctie in je browser om specifieke termen op deze pagina te vinden.


Publicaties


Vragen & Antwoorden

Vragen aan De Innovatieversneller kunnen worden gestuurd naar div@wsrl.nl. Vragen over piping worden door het strategieteam Piping opgepakt. Zij nemen contact op met de vragensteller. Soms kan direct een antwoord worden gegeven, in andere gevallen wordt de vraag voorgelegd aan een expert of in een workshop besproken. De antwoorden en memo’s worden, nadat deze zijn gereviewd en besproken in het strategieteam, op deze WIKI van De Innovatieversneller gepubliceerd.

Gebruik de zoekfunctie in je browser om specifieke termen op deze pagina te vinden.

Lopende vragen

Hoe kunnen bentonietmatten toegepast worden als kwelwegverlengende maatregel voor piping?

Binnen de alliantie Sterke Lekdijken worden een aantal innovaties ontwikkeld. Een daarvan zijn de bentonietmatten als kwelwegverlengende maatregel als in het voorland geen afdeklaag aanwezig is. Door het project WAM van sterke lekdijken is DIV in 2023 gevraagd om te reflecteren op het Plan van Aanpak. Naar aanleiding van reflectie is DIV gevraagd mee te denken met het ontwikkelen OBOR en parallel opstellen publicatie kwelwegverlenging in 2024.

Gerede vragen

Hoe kan diepploegen worden toegepast als innovatieve maatregel voor piping?

Het project Veilige Vecht van het waterschap Drents Overijsselse Delta overweegt diepploegen als innovatieve maatregel toe te passen om de overstromingskans door piping te verkleinen. Het project heeft in 2022 aan DIV gevraagd mee te denken met het plan van aanpak en bij de implementatie van het veiligheidsraamwerk piping.

Hoe kan het injecteren van SoSEAL toegepast worden als pipingmaatregel?

Middels het injecteren van SoSEAL (Soil Sealing by Enhanced Aluminum and DOM Leaching) in pipinggevoelige zandlagen ontstaat een barrière die de doorlatendheid van het watervoerende pakket verlaagt. Binnen het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (HDSR) is gekeken naar de doorontwikkeling van SoSEAL met als doel om deze techniek als waterveiligheidsmaatregel toe te kunnen passen. DIV is in 2021 gevraagd mee te lopen met de ontwikkeling zodat de ontwikkelingen en ervaringen kunnen landen in het raamwerk van publicaties en OBOR's. De techniek lijkt met name kansrijk te zijn om piping tegen te gaan in tussenzandlagen. De bevindingen van het onderzoek tot nu worden gebundeld en zodra ze gereed zijn hier op de WIKI gedeeld. Daarnaast wordt bij HDSR bekeken of een doorstart kan worden gemaakt voor een pilot in een tussenzandlaag.


Actuele kennisdocumenten


Lopende kennis- en innovatieprojecten


Achtergronddocumenten

  • No labels