GEF-BORE - uitwisselingsformaat digitale boorbeschrijvingen
Als vervolg op de ontwikkeling van het standaard formaat voor digitale sondeergegevens (GEF-CPT-Report) is door CUR-commissie E18 een standaard formaat voor digitale boorgegevens ontwikkeld: GEF-BORE-Report. Als basis voor de inhoud van het formaat heeft een enquête onder een grote groep van (potentiële) gebruikers gediend; de resultaten van die enquête zijn vervolgens (anoniem) teruggekoppeld naar deze groep en op basis daarvan is de inhoud van het formaat vastgesteld. De belangrijkste eisen waren:
- De structuur waarin de gegevens worden opgeslagen, moet eenduidig en helder zijn.
- Daarnaast moet een bestand als ASCII-tekst leesbaar zijn, zelfbeschrijvend en flexibel (geschikt voor uitbreiding naar de opslag van andere meet- en bodemgegevens).
- Tenslotte moet de compatibiliteit van het formaat ook in de toekomst gewaarborgd blijven.
GEF en GEF-BORE-Report
Er is verschil tussen GEF en GEF-BORE-Report. GEF is een methode om gegevens over willekeurig welke proef op grond uit te wisselen. GEF-BORE-Report is een manier om één heel specifieke verzameling van grondgegevens uit te wisselen, nl. de gegevens die bij de beschrijving van de grond uit een boring is verkregen.
GEF (Geotechnical Exchange Format)
GEF is een algemene taalstructuur voor de opslag en overdracht van geotechnische gegevens. GEF geeft procedureel aan hoe een nieuwe structuur dient te worden samengesteld. Hiermee is een basis gelegd voor een algemene uitwisseling van meetgegevens, niet alleen van digitale sondeer- of boorgegevens. Algemene informatie over het GEF-concept vindt u op de GEFLanguage pagina.
GEF-BORE-Report
Het nieuwe formaat zal met name bij grotere projecten, waar vaak diverse partijen bij betrokken zijn, een vergroting van de efficiëntie bewerkstelligen. Tevens wordt de kans op interpretatiefouten een stuk kleiner. Het document is hier beschikbaar, waarin de regels staan voor een bestand dat voldoet aan GEF-BORE-Report. In het vakblad Geotechniek verscheen in april 2002 een kort artikel over GEF-BORE-Report.
Visualisatie
Voorbeeld van een boring. De afbeelding is gemaakt met behulp van het programma "GEFPlottool". Voor meer info over dit programma, zie de website van Deltares
Beheer en toekomstige ontwikkelingen
Om de continuïteit naar de toekomst te waarborgen heeft de CUR een beheercommissie opgesteld. Samen met een GEF gebruikersgroep bewaken zij de continuïteit en het voortbestaan van GEF-BORE-Report. De distributie van programmatuur, ondersteuning en kennisuitwisseling zal plaatsvinden via deze website.