2011_09_25

De invloed van verschillende ruwheids waarden is bekeken, in de vorm van manning waardes 0,014 tot 0,022 voor het zandige gedeelte. Voor de gebieden met gesteente is manning = 0,03 aangehouden en voor de "mud flats" manning =0,01. Tot mijn verbazing is de invloed van de verschillende manning waarde nihil. Het verschil in resultaten tussen een manning waarde van 0,014 en 0,022, wat toch significant hoort te zijn, is niet naar mijn verwachtingen. Bij de waterstanden in het meetpunt La Pallice verwachtte ik meer "overtide" dus een grotere invloed van M4, M6 etc. dit is niet terug te zien in de weergegeven resultaten.

            

Er lijkt een optimum in RMSE te zitten bij de 2DH snelheden. Het baart mij ook wel zorgen dat een verfijning van het regionale grid resulteert in minder accurate, of in ieder geval minder overeenkomende, resultaten in vergelijking met de metingen.  Xavier is deze week niet aanwezig dus ik zal 3 oktober dit met hem bespreken.

2011_09_22
Er is gekeken naar de gevoeligheid wat betreft de locatie op de helling van de main channel van de diepte gemiddelde sneldheden ter plaatsen van de doorlaat d'Antoiche (de noordelijke doorlaat).

   
 

Het valt op dat de observaties aardig diepte gevoelig zijn.

Bij het bovenstaande plaatje moet in het achterhoofd gehouden worden dat in het gemeten signaal de atmosferische druk niet is gefilterd daar waar in het model de atmosferische druk niet meegenomen is.

2011_09_21

Tijdens een videoconf, kwam er een vraag op of de gebruikte tijdstap wel voldoet en hoe gevoelig het model voor veranderingen van dt is. Allereerst is er gekeken of er voldaan is aan de Courant nummer, wat het geval is voor de regionale modellen maar niet voor het nested grid. Voor het nested grid is de tijdstap aangepast.

De figuren hieronder zijn voor het 1000x1000 grid. De conclusie die daaruit getrokken kan worden dat de gebruikte tijdsstap van 1minuut voldoet en wellicht zelfs een tijdstap van 2 minuten gebruikt kan worden. Ook als we kijken naar de veranderingen in RMSE, is de tijdstap van 2 minuten een serieuze optie, in het licht van berekenings efficientie.

             


2011_09_19

Dieptegemiddelde snelheden zijn bekeken met een fijner grid (benodigd geacht door de grote gradient) 500 bij 500 ipv 1000 bij 1000. De resultaten zijn niet beter de RMSE komt uit op 0.103 terwijl het 1000 bij 1000 grid een RMSE van 0.096 heeft.

 

  Hier is een film te zien van de huidige forcing voor het nested Maumusson model:

 maumusson_500.avi

2011_09_16

Ruimtelijk varierende ruwheid is geintroduceerd in het model. RSME=0.12979. Er is besloten om naast het referentiepunt in de haven La Pallice ook naar andere punten te kijken en andere parameters. Zoals naar de diepte gemiddelde snelheden. Het referentiepunt met berekende dieptegemiddelde snelheden ligt te midden van de twee eilanden Ile d'Oleron en Ile de Re, Pertuis d'Antoiche.

   
 
Na het weekend wordt er gekeken naar de lange run die is uitgevoerd op de getijde componenten uit een groter globaal model. Wel valt op dat vooral de overtides niet echt goed gesimuleerd worden.

2011_09_13

Bovenstaande cyclus is wederom uitgevoerd, eveneens rond RMSE=0,29. Nu is echter wel duidelijk te zien dat de K2 component een fase verschil van rond de 140graden heeft. Xavier is op dit moment zijn regionaal model aan het checken op verschillen en/of foutieve afwijkingen. Als test heb ik een run uitgevoerd met daarin een fase correctie van 140graden opgegeven, dit geeft significant betere resultaten RMSE =0,14m.

 
2011_09_12
Run uitgevoerd met een kleiner regionaal grid t.b.v. nauwkeurigere debieten ter plaatsen van de noord-oostelijke rand van het nested model. Nog niet geanalyseerd, maar eerste resultaten lijken okay.

Harmonische analyse(zie 2011_09_09) met r-t tide is uitgevoerd, daaruit komt naar voren dat de problemen liggen in de componenten 2N2 en M4. Deze zijn echter niet zomaar te verwaarlozen. Daarop zijn de randvoorwaarden in de punten gecheckt i.c.m. het SELFE programma (regionaal getijde programma). In de Delft3D BCA-file is 2N2 twee keer terug te vinden en M4 heeft in vergelijking met het SELFE model een te lage amplitude. Vergelijking is terug te vinden in de excel sheet op de projectschijf onder "05_Analysis". Conclusie: Getijde componenten voor input van het model moeten opnieuw berekend worden door Xavier over een langere periode.

2011_09_09
Allereerst is bij aankomst in La Rochelle het stromingsveld bekeken. Diepte gemiddelde snelheden tot maximum 2 m/s ter plaatsen van de inlet zijn conform gemeten waarden. Aan de zuid-westelijke rand van het regionale model zijn wel opmerkelijke stromingen te zien. Daarnaast is gekeken naar de geobserveerde waterstand in the haven van La Rochelle _La Pallice_. Deze waterstanden komen aardig overeen, maar gekeken naar de RMSE = 0,29m valt dat toch tegen en de RSME is nog niet acceptabel te noemen. Het model van Xavier kan het getij modelleren met een RMSE = 0,08m. Op dit moment loopt een run over een langere periode van 01-01-2010 tot 01-11-2010 om vervolgens een harmonische analyse te kunnen doen en te kunnen nagaan welke getij componenten niet goed worden meegenomen.

 

  • No labels