Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Het uitgangspunt voor een nieuw te bouwen versie van het Landelijk Hydrologisch Model (LHM) is dat een nieuwe landsdekkende schematisatie van het oppervlaktewater wordt gemaakt, die zoveel mogelijk is opgebouwd uit actuele bouwstenen uit het regionale waterbeheer, die beschikbaar zijn in DAMO / HyDAMO. HIerdoor Hierdoor kunnen regionale data en kennis ook optimaal worden benut in landelijke beleidsanalyses op het gebied van waterkwaliteit en beschikbaarheid van zoetwater. De focus bij de modelbouw ligt op het gebruik van data van oppervlaktewater dat actief door de waterschappen en Rijkswaterstaat wordt beheerd, en dus op het gebruik van gegevens die wel beschikbaar zijn bij de waterbeheerders. Waar geen, of niet tijdig informatie beschikbaar is of geleverd kan worden door de waterbeheerder zal bij de de opbouw van het landelijke model worden teruggevallen op meer algemene gebiedskenmerken of bestaande landelijke modelschematisaties. Voor de kleinste waterlopen (greppels, kleinere slootjes, etc.) zal per definitie grotendeels worden teruggevallen op algemene kennisregels en vuistregels.

Door bij de nieuwe schematisatie zoveel mogelijk gebruik te maken van de gestandaardiseerde database op basis van DAMO wordt het mogelijk om de modelschematisatie af te leiden met behulp van standaard scripts, op vergelijkbare wijze als D-HyDAMO scripts worden ingezet om modellen in D-HYDRO (D-Flow FM) te genereren. Hierdoor kunnen schematisaties op herleidbare en herhaalbare wijze worden gegenereerd voor zowel landelijke als regionale toepassingen, en wordt een duurzaam proces van terugkoppeling mogelijk gemaakt, waarbij meldingen t.a.v. data kwaliteit direct kunnen terugvloeien naar de bronhouder (in plaats van de modeleigenaar). Op deze wijze kan ook op lange termijn de kwaliteit van de regionale en landelijke modeltoepassingen blijven verbeteren en neemt het draagvlak voor modeltoepassingen toe, conform het gedachtengoed in het NHI. 

...

Toelichting onderstaande tabel: de kolom 'prioriteit' geeft aan welke informatie de hoogste prioriteit heeft voor de opbouw van het nieuwe LHM. Dit geldt in ieder geval voor de actief beheerde waterlopen, zeg het primaire watersysteem. Voor secundaire systemen is de prioriteit afhankelijk van de rol van deze watergangen in de praktijk van wateraanvoer/afvoer routering. Het belang van deze waterlopen, en daarmee van het aanleveren van informatie, kan iedere waterbeheerder zelf het beste inschatten. In principe geldt ook hier: beschikbare gegegevens zijn zeer welkom, er heeft geen data verzameling opgetuigd te worden voor gegevens (bijvoorbeeld bepaalde attributen) die niet beschikbaar. Voor zogenaamde tertiare systemen is de eis en prioriteit voor LHM minder tot niet van belang, aangezien de schematisatie van deze kleinere watergangen per definitie 'gelumped' (sterk vereenvoudigd) zal worden; hiervoor zal in de modellering ook terug gegrepen worden naar standaard tabellen.  Voor een  compleet overzicht van het DAMO datamodel wordt verwezen naar de website van het Waterschapshuis

...