Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Ieder Waterschap ontvangt dan een eigen share link met wachtwoord, dat ze brengt naar de Deltares upload portaal. Hier kan dan de DAMO data geüpload dan wel gedownload worden.

Antwoorden op veelgestelde vragen

Laterale knopen

Vraag: Wat wordt gedaan met de Laterale knopen ?
Zijn die nodig om aan te geven waar polders lozen op de boezem ? En wat als een waterschap veel relatief kleine afwateringseenheden onderkent (en dus veel Laterale Knopen)

Antwoord: Het object LateraleKnoop is gekoppeld aan het object AfvoergebiedAanvoergebied. Hiermee kan worden vastgelegd waar gebieden uit AfvoergebiedAanvoergebied op het oppervlaktewater lozen, en ook waar deze gebieden water uit ontvangen. Bij de modelschematisatie zullen beide objecten worden gebruikt om de routing van water te bepalen door het watersysteem.
M.a.w. woorden dit is nodig om aan te geven waar de polders op de boezem lozen, maar ook waar de polders water inlaten uit de boezem.
 
In de LHM schematisatie zal naar verwachting niet het detailniveau van de door de waterschappen genoemde afwateringseenheden worden gebruikt, maar eerder van samengestelde afwateringseenheden in vrij afwaterende gebieden en peilvakken of samengestelde peilvakken in peilbeheerste gebieden. Welk schaalniveau precies gebruikt kan worden is nu nog niet duidelijk. Dat hangt af van de data die wordt geleverd en de performance van het nieuwe rekenhart van de oppervlaktewatermodule. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat delen van Nederland heel gedetailleerd zijn en andere delen heel grof.

Voor toelevering kan worden aangehouden dat we het schaalniveau vragen dat de waterschappen zelf gebruiken, waarbij het prettig is als dat bij het opstellen van de landelijke schematisatie nog kan worden opgeschaald naar grotere eenheden. M.a.w. als een waterschap relatief veel afwatersingseenheden onderkent wordt geadviseerd om op dit schaalniveau aan te leveren en geen moeite te steken in een aggregatie. Dit biedt de modelontwikkelaars de vrijheid om zelf op te schalen om tot een evenwichting modelschematisatie te komen.

Grondwatergegevens

Vraag: Moeten de objecten GrondwaterInfoLijn en GrondwaterKoppelijn ook worden geleverd? Grondwatergegevens zijn in het beheer van provincies, maar die heeft niet elke waterschap ter beschikking.

Antwoord: In de wiki is aangegeven dat deze gegevens een lage prioriteit hebben. Ze zijn dus niet cruciaal voor de oppervlaktewater schematisatie in het Landelijk Hydrologisch Model (LHM). Als het makkelijk te leveren is, is het welkom.

Peil gebieden

Vraag: Wij hebben geen PeilgebiedPraktijk en PeilAfwijkingGebied en alleen PeilgebiedVigerend? Wat moeten we dan toeleveren?

Antwoord: Voor de oppervlaktewaterschematisatie in het LHM houden we bij voorkeur de werkelijk gehanteerde peilen aan. Vandaar dat we PeilgebiedPraktijk en PeilAfwijkingGebied vragen. Als die er niet zijn, stellen we voor in plaats daarvan PeilgebiedVigerend toe te leveren.

Profielen

Vraag: Soms staat er in de tabel bij de vereist voor LHM  ‘Indien beschikbaar’ en is de prioriteit hoog. Hoe moeten we dat interpreteren?

Antwoord: Dit is alleen het geval voor dwarsprofielen. Dwarsprofielen kunnen als gemeten profiel (profielpunt, profiellijn en profielgroep) en/of als normgeparametriseerd profiel (NormGeparamProfiel en NormGeparamProfielWaarde) worden aangeleverd. Voor de landelijke schematisatie maken we het liefst gebruik van de werkelijk aanwezige profielen in de vorm van gemeten profielen. Waar die niet of onvoldoende aanwezig zijn zal gebruik gemaakt worden van normgeparametriseerde profielen. M.a.w. we hebben dus behoefte aan profielinformatie, waarbij de gemeten profielen de voorkeur hebben en genormaliseerde profielen (via HydroObject_NormGO gekoppeld aan een hydro-object) de achtervang vormen indien een gemeten profiel niet beschikbaar is. Gemeten profielen zijn via ProfielGroep aan een hydro-object gekoppeld. Genormaliseerde profielen zijn via de tabel HydroObject_NormGP aan een hydro-obeject gekoppeld.


HydroObject

Vraag: Wij hebben niet van alle watergangen dwarsprofielen die wij als hydroobject in het systeem hebben staan. Is het de bedoeling dat we het hydroobject ook toeleveren als we daar geen dwarsprofiel van beschikbaar hebben?

Antwoord: Het is inderdaad de bedoeling om alle hydroobjecten toe te leveren. Bij de landelijk schematisatie zullen deze waar nodig nog worden uitgebreid met waterlopen en meren/vijvers die niet in beheer van het waterschap zijn. Waar geen profielgegevens beschikbaar zijn, zal uitgegaan worden van landelijke kennistabellen. Als het waterschap zelf betere informatie heeft over de dwarsprofielen van deze watergangen, kunnen deze worden toegevoegd, als het past binnen de gevraagde doorlooptijd.