Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Algemeen voorkomen

De Fuut komt is een talrijke broedvogel van broedvogel die met name veel voorkomt in met riet omzoomde meren, plassen en kanalen in Nederland. Ze broeden bij voorkeur aan open, stilstaand, zoet water, soms in losse kolonies. De laatste jaren ook in stadsvijvers en grachten. Ze zijn niet zeldzaam en broeden zelfs in de Amsterdamse stadsgrachten. Slechts weinig Europese vogels hebben een uitgebreider en fascinerender baltsvertoon dan de fuut. Paren zwemmen borst tegen borst met opgezette halsveren, strekken zich op het water uit (pinguïndans) en doen aan schijnpoetsen. Soms geven ze in deze gestrekte houding planten resten door aan elkaar of schudden met de kop. In het voorjaar zijn Futen erg luidruchtig. Het nest bestaat uit een eenvoudige hoop waterplanten en ligt verankerd. Wanneer een ouder het nest verlaat worden de eieren afgedekt met wat fijn plantaardig materiaal. De langwerpige, witachtige eieren (meestal een viertal), komen na drie a vier weken uit. De jongen zijn opvallend gestreept. Ze piepen schril als ze naar de ouders zwemmen om met insecten of vis te worden gevoederd. Na 10 weken zijn ze zelfstandig. Na de rui is het winterkleed van een halfwassen Fuut gelijk aan dat van de oudervogel #5.

...

Het voedsel van de Fuut bestaat hoofdzakelijk uit vis en aquatische insecten, welke worden op gedoken #2. Expert knowledge geeft aan dat het doorzicht voor de fuut optimaal tussen de 2-4 meter ligt. Lager en Bij lager doorzicht kan de fuut kan de prooi niet op zicht vinden en bij een hogere doorzicht is het voor de Fuut moeilijker om de prooi te verrassen #5. Futen in het Veerse Meer houden zich op in de ondiepe delen, maar foerageren in de diepere delen metn met een minimale waterdiepte van 1 meter en een optimale waterdiepte van 5 meter #5. Met de geschiktheid van kleine vis (stekelbaars, grondelachtige, haringachtige) kan worden bepaald of het gebied geschikt voedselhabitat is voor de Fuut #5. Voedselrijkdom en de leefmogelijkheid voor kleine vis geven zijn beide een indicatie of er voldoende voedsel (vis) aanwezig is voor de Fuut.

...

Zie ook Algemeen - Vis-etende vogels en Algemeen - Broed en rust habitat (Water)vogels voor algemene rekenregels voor vogels. Door Sierdsema 1995 is open water als eerste sleutelfactor en vis als tweede sleutelfactor geformuleerd #4. Aarts et al. 2001 geeft aan dat voor het nesthabitat peilfluctuatie en ecotoopklassen van belang zijn en voor het voedselhabitat chloride, waterdeiptewaterdiepte, fosfaatconcentratie, doorzicht, kwikconcentraties, PCB gehalte en ecotoopklassen van belang zijn als Habitatfactoren #6.

Section
Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeldoorzicht (m)
typeline
titleDoorzicht
dataOrientationvertical
yLabelHSI

doorzicht(m)

HSI

0

0

1

0

2

1

4

1

6

0

Referentie: #3, #5

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeldiepte winter(m)
typeline
titleWaterdiepte
dataOrientationvertical
yLabelHSI

diepte winter (m)

HSI

0.0

0

1.0

0

5

1

10

1

Referentie: #3, #1, #5

Section
Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelzoutgehalte (gCl/L)
typeline
titleZoutgehalte
dataOrientationvertical
yLabelHSI

zoutgehalte (gCl/L)

HSI

0

1

0.3

1

1.0

0

Referentie: #3

Column
width50%

...