Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

De Middelste Zaagbek is een zichtjager en foerageert dan ook overdag. Vaak gebeurt dit in groepen die vele tientallen tot enkele honderden exemplaren kunnen omvatten. De valk vlak op het water liggende vogel spiedt met ondergedoken kop in de diepte en duikt zodra er een vis wordt waargenomen. Tijdens de achtervolging onder water worden zoveel mogelijk kleine prooien gevangen en reeds onderwater ingeslikt. Grotere prooien worden eerst naar het wateroppervlak gebracht alvorens te worden
ingesliktopgegeten. De Middelste Zaagbek is dus afhankelijk van de helderheid van het water, maar vanwege zijn socialere foerageergedrag is de Middelste Zaagbek beter in staat om bij troebel water te foerageren dan bijvoorbeeld de Fuut.

De Middelste Zaagbek heeft een voorkeur voor ondiep water (<3.5 meter; soms tot 7 meter) om te foerageren. mannetjes komen tot op grotere diepten Mannetjes kunnen dieper komen dan vrouwtjes #1

Reproductie en migratie

De reproductie vindt plaats in Scandinavië, IJsland, Ierland, Schotland, Noord-Rusland, Baltische staten, Noord-Polen, Noord-Duitsland en Denemarken.
Overzomerende vogels kunnen bij ons regelmatig worden waargenomen. Sinds 1977 worden er ook broedplaatsen van de Middelste Zaagbek in Nederland aangetroffen. Nu worden er jaarlijks broedgevallen in het Deltagebied vastgesteld. Niet alleen in de Grevelingen, maar ook in het Haringvliet en af en toe in het Veerse Meer. De meeste broedgevallen zijn gebaseerd op waarnemingen van wijfjes met jongen die voor het grootste deel moeten zijn uitgekomen tussen de laatste week van juni en de eerste week van juli #2.

...