Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Riet behoort tot de familie van de grassen en is tevens de grootste van deze familie die in de Nederland van nature voorkomt in de Nederlandse natuur. De plant is vaak te vinden aan de waterkant, maar ook in natte bodems van beek en rivierdalen doet deze plant het goed. Riet kan zich op 3 manieren verbreiden: door middel van zaad, door middel van diep in de bodem doordringende wortelstokken en door forse bovengrondse uitlopers #2 en #3. Riet is een helofyt en kan voorkomen in zuurstofarme bodems. Door middel van luchtgangen via de halmen zorgt riet ervoor dat er zuurstof bij de wortels komt.

Aan het einde van de herfst als de winter aanvangt, sterft het bovengrondse gedeelte af met uitzondering van de stijve stengels. Als riet onder het watervlak gemaaid wordt sterft riet af doordat de luchtholten vollopen . Hierdoor en hierdoor verdrinkt het riet #3. Riet bloeit van juli tot oktober. De pollen worden met de wind meegevoerd . Na en na bevruchting onstaat ontstaat er zaad waaruit, bij kieming, nieuwe rietplanten kunnen ontstaan #3. Riet komt tegenwoordig ook in de Verenigde Staten voor.
Hier wordt de plant als een invasieve soort beschouwt #3.

Milieurandvoorwaarden

Riet blijkt nog bij de hoge zoutgehalten tot ontkieming te komen #1. Ganzen kunnen een grote begrazingsdruk uitoefenen op riet dat in water tot ontwikkeling is gekomen. Tot een diepte van 50 cm kunnen de ganzen het riet begrazen #2.

...