Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migration of unmigrated content due to installation of a new plugin
scrollbar

Algemeen

Section
Column
width80%

Algemene kenmerken

 

Naam soort(en)groep

Fuut - Podiceps cristatus

Regio

Noorden Amerika, Eurazië

Watersysteem

beken, meren, kust en rivieren

Natuurparameter

vogels

HR nr

A069

Factsheet opgemaakt door

M.P. Weeber

Column
width20%

Image Added

Foto: www.ivnvechtplassen.org

Habitat beschrijving

Algemeen voorkomen

De Middelste Zaagbek komt als broedvogel maar zeer beperkt voor in Nederland. Echter, als doortrekker en wintergast is deze vogel talrijk De Middelste Zaagbek is een zeer schaarse broedvogel in Nederland. Het is een vrij talrijke doortrekker en wintergast van half september tot eind april, vooral langs de kust. De Middelste Zaagbek is een eend die zijn voedsel duikend verzameld. Dit voedsel, voornamelijk bestaand uit vis wordt gevangen met behulp van hun karakteristieke "gezaagde" snavel.Het deltagebiedHet Deltagebied, met name het Grevelingenmeer en het Veerse Meer zijn belangrijke overwinteringsgebieden in Nederland. De aantallen in de Zeeuwse delta worden niet zozeer beïnvloed door vorst, maar meer door het voedselaandbodvoedselaanbod. De Middelste Zaagbekken arriveren in het Veerse Meer in oktober, alwaar ze de hoogste aantallen bereiken in december/januari en zijn daar rond april meestal weer verdwenen #1

Voedselhabitat en strategie

De Middelste Zaagbek is een zichtjager en foerageert dan ook overdag. Vaak gebeurt dit in groepen die vele tientallen tot enkele honderden exemplaren kunnen omvatten. De vlak op het water liggende vogel spiedt met ondergedoken kop in de diepte en duikt zodra er een vis wordt waargenomen. Tijdens de achtervolging onder water worden zoveel mogelijk kleine prooien gevangen en reeds onderwater ingeslikt. Grotere prooien worden eerst naar het wateroppervlak gebracht alvorens te worden opgegeten. De Middelste Zaagbek is dus afhankelijk van de helderheid van het water, maar vanwege dat de Middelste Zaagbek in groepen jaagt zijn ze beter in staat om bij troebel water te foerageren dan bijvoorbeeld de Fuut. De Middelste Zaagbek heeft een voorkeur voor ondiep water (<3. In april zijn de meeste Zaagbekken weer verdwenen uit het Veerse Meer.5 meter) om te foerageren. Mannetjes kunnen dieper komen dan vrouwtjes #1.

Er is weinig bekend over de prooikeuze. Waarschijnlijk wordt deze voornamelijk bepaald door het aanbod. In het Grevelingenmeer bestaat het dieet van de Middelste Zaagbek voornamelijk uit grondelachtigen. Waarschijnlijk bestaat het dieet in het Veerse Meer uit zowel stekelbaarzen als grondelachtigen. Per dag eten ze ongeveer 300 gram vis. Naast vis worden ook wel insecten, kreeftachtigen, wormen en schelpdieren gegeten #1.

Reproductie en migratie

De reproductie vindt plaats in Scandinavië, IJsland, Ierland, Schotland, Noord-Rusland, Baltische staten, Noord-Polen, Noord-Duitsland en Denemarken. Overzomerende vogels kunnen bij ons regelmatig worden waargenomen. Sinds 1977 worden er ook broedplaatsen van de Middelste Zaagbek in Nederland aangetroffen. Nu worden er jaarlijks broedgevallen in het Deltagebied vastgesteld. Niet alleen in de Grevelingen, maar ook in het Haringvliet en af en toe in het Veerse Meer. De meeste broedgevallen zijn gebaseerd op waarnemingen van wijfjes met jongen die voor het grootste deel moeten zijn uitgekomen tussen de laatste week van juni en de eerste week van juli #2.

Dosis-effect relaties

Section
Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeldoorzicht (m)
dataOrientationvertical
titleDoorzicht
typeline
yLabelHSI

doorzicht(m)

HSI

0

0

0.5

0

2

1

4

1

6

0

Referentie: #1

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeldiepte winter(m)
dataOrientationvertical
titleWaterdiepte
typeline
yLabelHSI

diepte winter (m)

HSI

0.0

0

0.5

0

1

1

3.5

1

7

0

Referentie: #1

Ornithologisch Basisregister #3

ecotoop-gebied

nest

voedsel

open water

+

++

rietvegetaties

 

 

ruigten

++

 

zandige, open ruigten en pioniersvegetaties

 

 

heide stuifzand, veen, open duin

 

 

grasland

+

 

akkers

 

 

struwelen

 

 

bos

 

 

bebouwd gebied

 

 

open gebied

 

 

Het nest wordt gemaakt op de bodem, in holten in de bodem of bomen en het wateroppervlak.

Het voedsel wordt gezocht onderwater.

De bepalende factor van voorkomen is de aanwezigheid van open water.

Onzekerheid en validatie

(warning) Deze rekenregels zijn niet gevalideerd.

Toepassingsgebied

De rekenregels zijn opgesteld voor het Veerse Meer #1.

Voorbeeld project

Niet aanwezig

Referenties

1

Anchor
1
1
Wijsman, J. Onderzoek naar de toekomstige waterkwaliteit en ecologie van het Veerse Meer. Studie naar het effect van het doorlaatmiddel en aanvullende maatregelen. Deel 2: Opzet en verificatie van de Habitat Evaluatie Procedure. november 2002
2
Anchor
2
2
www.ivnvechtplassen.org(Middelste Zaagbek) 22 november 2012
3
Anchor
3
3
Sierdsema, H. Broedvogels en beheer. Staatsbosbeheer. SOVON. 1995