Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Op het advies voor een forse peilopzet op het IJsselmeer is kritiek gekomen.

UPDATE: Inmiddels lijkt het advies van Veerman voor het IJsselmeer voorlopig van tafel. Het CPB heeft een analyse uitgebracht waarin gesproken wordt over een beperkte aanpassing in het peilregime van het IJsselmeer waarmee voorlopig de watervraag goed mee kan worden ondervangen. Zie K1 en K2 variant in CPB rapport.

...

Verkenning van het concept

Met Een achteroever is een zoetwater bufferzone achter de dijk die in verbinding staat met het hoofdwatersysteem. Met seizoensberging zijn slimme functiecombinaties mogelijk zoals wonen en werken bij én op het water, natuurontwikkeling, recreatie en duurzame landbouw en visserij. Ook meekoppelen met andere beleidsdoelen van o.a. WB21, KRW en Natura2000 behoort tot de mogelijkheden. Het concept sluit aan op een lange termijn visie van rijkswaterstaat (RWS, 2007).

Het concept (zie ppt) is verkend met een groter gezelschap en de reacties waren positief (zie verslag 2008 en 2009), hoewel ook onderkend werd dat er nog vele haken en ogen aan zitten (zie slide 10 van ppt). Die belemmeringen dienen we onder ogen te zien, maar dat geldt ook voor de vele kansen. Voor de lange termijn biedt het Achteroeverconcept namelijk een beter passend antwoord op voortschrijdende zeespiegelstijging en klimaatverandering, dan het traditioneel wegpompen van water en als maar ophogen en versterken van waterkeringen. De vraag is alleen wanneer, en of we bereid zijn om met die lange termijn nú al rekening te houden. Daarnaast is het van belang dat we tijdig starten met het leerproces hoe we beter gebruik kunnen maken van waterbergingsgebieden. Onze huidige kennis over waterkeren is immers ook niet op een achterna middag tot stand gekomen.

Wij denken dat het concept een mooi aanknopingspunt is voor adaptief waterbeheer. Een lonkend perspectief voor hoe Nederland de risico's van klimaatverandering kan omzetten in een kans voor ruimtelijke kwaliteit en duurzame ontwikkeling in de regio IJsselmeergebied . Om dit omvangrijke concept systematisch uit te diepen is een indeling gemaakt naar een aantal thema's. Voor elk thema is een factsheet in concept opgesteld die verder kan worden aangevuld en uitgewerkt naar mate het inzicht voortschrijdt.

Proefprojecten

en wellicht ook elders. 

Proefprojecten

In 2009 is het achteroeverconcept besproken met een groot aantal experts vanuit de watersector en ruimtelijke ordening. Slotconclusie van de bijeenkomst was dat men wel geloofde in het concept maar dat het echte bewijs pas wordt geleverd wanneer het in praktijk wordt gebracht. Met deze boodschap zijn Rijkswaterstaat en Deltares aan de slag gegaan. Het achteroeverconcept wordt ontwikkeld via praktijkproeven vanuit het besef dat juist door de innovatie naar de praktijk te brengen nieuwe inzichten kunnen worden opgedaan over de haalbaarheid ('learning by doing'). Daarnaast is een praktijkproef ook het beste bewijs of een innovatief concept werkt in de praktijk ('proof of concept'). Als je in de praktijk kan laten zien hoe de innovatie uitpakt kan dit andere belanghebbenden gemakkelijker overtuigen ('seeing is believing').

  • Een praktijkproef richt zich op de combinatie waterberging met maatschappelijke doelen (natuur, visserij en landschap/recreatie). In 2012 is de pilot Koopmanspolder gestart en proeven met het waterregime lopen in de periode 2014 t/m 2016. Eind 2016 is een eindsymposium gepland waarin alle resultaten van de proeftuin zullen worden gepresenteerd en besproken, alsmede de mogelijkheid voor doorwerking naar andere gebieden rondom het IJsselmeer. Meer achtergrondinformatie over de Koopmanspolder is hier te vinden.
  • Eeen andere praktijkproef richt zich op de combinatie waterberging met economische doelen (aquacultuur: krab, vis), drijvende landbouw, zilte teelt en sportvisserij). In 2014 is een start gemaakt met Achteroever Wieringermeer. Door een ondernemer is een boerderij gekocht welke wordt gepacht door Rijkswaterstaat. Met alle relevante regionale overheden, diverse MKB bedrijven en Sportvisserij Nederland, en kennis en onderwijsorganisaties wordt een waterproeftuin ontwikkeld waarbij met lokaal water en water uit het IJsselmeer nieuwe economische verdienmodellen met water worden uitgetest. Voor dit project is een Europese subsidue aangevraagd. Momenteel ligt er circa 2 ha aan waterbassins voor het uitvoeren van pilots, maar de bedoeling is om op termijn de volledige 20 ha in te richten als achteroever. Meer achtergrondinformatie over Achteroever Wieringermeer is hier te vinden.

 Momenteel wordt er toegewerkt naar het realiseren van een praktijkproef.

Heeft u suggesties en wilt u ons helpen om in meer gebieden het Achteroeverconcept naar de praktijk te brengen? Laat het ons weten!

Neem contact op met Roel.Doef(at)rws.nl (Rijkswaterstaat Waterdienst) / RemcoJoost.vanEkDelsman(at)deltares.nl (Deltares).