Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migration of unmigrated content due to installation of a new plugin

...

De Meerkoet behoort tot de familie van de 'rallen'‘rallen’. Dit zijn kleine tot middelgrote, vaak zeer verborgen levende moerasbewoners en deze luidruchtige vogels zijn overwegend 's ’s nachts actief. De veruit bekendste rallen, zoals de Meerkoet en het Waterhoen, zijn hier eigenlijk een uitzondering op en zijn uitstekend overdag waar te nemen #1.

Waar voldoende water is, daar leven meerkoeten. Er is geen park, kanaal of sloot zonder een paartje meerkoeten, hoewel de aantallen in Laag-Nederland het grootst zijn. Van oorsprong zijn meerkoeten echte moerasvogels, met poten die bijzonder geschikt zijn om te lopen op drijvende vegetatie (kraggen) en wortels van riet- en lismoerassen #2.

De Meerkoet meerkoet is de meest algemene watervogel in het Veerse Meer. Het Veerse Meer is van international betekenis voor deze soort en overschrijdt de 1%- norm. In tegenstelling tot de andere vogels Deze vogel is in dit rapport is deze vogel meer het hele jaar in aanzienlijke hoeveelheden in het Veerse Meer te vinden. De hoogste aantallen worden echter aangetroffen van september tot en met november. Het Meerkoetenbestand meerkoetenbestand in het Veerse Meer is aanzienlijk toegenomen na de afsluiting als gevolg van de ontwikkeling van de Zeeslaveldenzeeslavelden.
#2.

Voedselhabitat en strategie

Meerkoeten eten vooral waterplanten, maar zeker wanneer er jongen zijn worden ook allerlei waterdieren gegeten en gevoerd die beter aansluiten in op de energiebehoefte van dat moment. Maar wanneer Wanneer waterplanten het hoofdvoedsel zijn, houdt de Meerkoet meerkoet zich in het Veerse Meer voornamelijk op nabij de Zeeslavelden. Het voedsel wordt met name aan het wateroppervlak gezocht, gegrondeld en opgedokenzeeslavelden. Meerkoeten duiken tot op een diepte van ongeveer 1 meter naar zeesla. Echter, in de herfst foerageren ze ook op drooggevallen en afstervende Zeesla #1. Bij het duiken wordt de lucht tussen de veren vandaan geperst, waarna de duik met uigestrekte hals recht naar beneden gaat. In de winter (december/januari), als de voorraad Zeesla op is geraaktopraakt, grazen Meerkoeten meerkoeten vaak in grote groepen op het land en kunnen dan plaatselijke schade veroorzaken #1 en #2. Meerkoeten duiken tot op een diepte van ongeveerr 1 meter naar Zeesla. Echter, in de herfst foerageren ze ook op drooggevallen en afstervende Zeesla #1.

Reproductie en migratie

In het broedseizoen zijn de zwarte vogels echte kemphanen. Het territorium wordt onder het slaken van een schelle strijdkreet met snavel en poten verdedigd tegen buurkoeten, waarbij het er fel aan toegaat #2

Dosis-effect relaties

...

Section

...

width50%

...

dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelZeesla HSI
typeline
titleVoedselbeschikbaarheid
dataOrientationvertical
yLabelHSI

...

doorzicht(m)

...

...

0

...

0

...

1

...

1

Referentie: #1

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeldiepte winter(m)

...

dataOrientation

...

vertical
titleWaterdiepte in de winter

...

type

...

line
yLabelHSI

diepte winter (m)

HSI

0

1

0.8

1

1

0

Referentie: #1

...

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeldiepte zomer (m)

...

dataOrientation

...

vertical
titleWaterdiepte in de zomer

...

type

...

line
yLabelHSI

diepte zomer (m)

HSI

0

0

0.01

1

2

1

Referentie: #1

...

h3 Ornithologisch Basisregister #3

...

(warning) Deze rekenregels zijn niet gevalideerd.

Toepassingsgebied

De rekenregels voor voedselbeschikbaarheid en waterdiepte zijn opgesteld voor Opgesteld voor het Veerse Meer #5.

Voorbeeld project

Niet aanwezig

...