Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Op deze pagina is alle informatie over de de alternatieve waterbron (brak) grondwater weergegeven. Deze informatie is verdeeld over twee tabellen: de eerste tabel laat alle technische aspecten van deze bron zien en de tweede tabel geeft de bestuurlijke en maatschappelijke informatie weer. 

Technische aspecten

Mm3/jaarGrote hoeveelheid. In een polder in Zuid Holland wordt voorgesteld om zo'n 25 miljoen m3 per jaar te winnen. Dit is gebaseerd op  een brakwateronttrekking van 50 miljoen m3 per jaar, waarbij de helft van alle kwel wordt afgevangen (https://www.h2owaternetwerk.nl/images/H2O-Online_180918_COASTAR.pdf);  
Beschikbaarheid over de tijd/bufferHet afvangen van brakke kwel staat momenteel in de kinderschoenen en is daarom nog niet direct toe te passen. Binnen COASTAR start binnenkort in opdracht van Oasen en Dunea een haalbaarheidsstudie naar het afvangen van brakke kwel. Dit zal naar verwachting binnen 10-15 jaar operationeel toegepast kunnen worden (www.coastar.nl).
Daarnaast wordt door waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzocht of brakke kwel in de Horstermeer afgevangen kan worden (https://www.agv.nl/blog/hoe-we-het-zoute-kwelwater-in-horstermeer-willen-temmen/).

Vanwege de aard van de bron zal brakke kwel vrij constant in de tijd beschikbaar zijn.
Geog. schaal (waar mogelijk? Winningsschaal? )In verschillende regio's binnen Flevoland is het winnen van ondiep brak grondwater mogelijk: in de omgevingen van Almere, Oostvaarders plassen, Lelystad-Swifterbant en Urk (https://www.h2owaternetwerk.nl/images/H2O-Online_180918_COASTAR.pdf).  De toepasbaarheid in Noordelijk Flevoland is nog onbekend. Er zijn weinig onderzoeken en modelstudies gedaan naar dit deel van Flevoland. 
Mate van ontwikkelingTechniek voor brakwaterwinning en zuivering wordt reeds toegepast voor glastuinbouw. De effecten van de kwelafvang worden nog onderzocht. 
Energie-gebruikEnergiegebruik in COASTAR rapport: https://www.coastar.nl/wp-content/uploads/COASTAR.-Verkenning-brakwaterwinning-definitief-augustus.pdf en DESSIN rapport https://dessin-project.eu/?wpdmpro=d33-2-evaluation-of-the-improvement-of-ecosystem-services-as-a-result-of-asrro-application 

@Sija: weet jij hier een getal of enkele getallen bij te geven? --> zie rapporten
Impact op omgevingEvenals bij de winning van zoet grondwater kan er verdroging of verzilting optreden, afhankelijk van windebiet en locatie (x,y,z). Bij ontzilting van brakwater (middels RO) komt er tevens een concentraatstroom vrij die zouter is dan het gewonnen water en waarin overige concentraties (nutrienten, zware metalen en overige stoffen) ook hoger zijn. De lozing van dit concentraat kan plaatsvinden in de ondergrond. Dit kan leiden tot (extra) netto verzilting van de ondergrond. Om dit tegen te gaan kan daarbij ook meer zoet water geinfiltreerd worden. Mogelijk kan strategische winning van brakwater leiden tot extra infiltratie van zoet (oppervlakte)water. 
Daarnaast zorgt het afvangen van brakke kwel voor minder zoutschade aan gewassen en minder zoute sloten, waardoor er minder doorspoeling hoeft plaats te vinden.
Robuustheid (kwantiteit en kwaliteit)De hoeveelheid kwelwater is robuust.

In brakke aquifers zijn vaak weinig antropogene verontreinigingen aanwezig waardoor de kwaliteit van het kwelwater ook vrij robuust zal zijn. Wel kunnen van nature aanwezige verontreinigingen aanwezig zijn, zoals nutrienten of zware metalen.  
Zuivering-slagZie COASTAR rapport. Ontzilting geschiedt middels omgekeerde osmose (reverse osmose, RO).

@Sija, weet jij of  collegas bij KWR hier nog een aanvulling op?
Rest-stromenConcentraatstroom met ingedikt grondwater: concentraties van zouten en overiges stoffen zijn hoger dan oorspronkelijk water. Deze concentraatstroom kan naar zee geloodst worden of in de ondergrond gepompt worden. 
ruimtebeslagHet ruimtebeslag in de bovengrond is beperkt. In de ondergrond is wel ruimte nodig om het kwelwater op te pompen. Het kan zijn dat dit concurrentie oplevert met het ondergronds ruimtegebruik van WKO systemen. 

Ruimtegebruik in de ondergrond is geregeld in de Rijksstructuurvisie Ondergrond (STRONG).

...