Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Onderstaande publicaties van de POV-Piping bevatten  aanwijzingen en voorbeelden voor het meten en monitoren in relatie tot piping en voor het ontwerpen en beheren van drainagetechnieken.  De eerste drie publicaties zijn door ENW voorzien van een advies over de toepasbaarheid.

Table of Contents


POV Drainagetechnieken (PPD), 2018

View file
namepublicatie_POV-Drainagetechnieken.pdf
pagePublicaties
spaceHWBPMacro
height250

De aanleg van een drainagesysteem zorgt voor een verlaging van de waterspanning in de dijk en de ondergrond, wat een positieve invloed heeft op zowel macrostabiliteit als piping. De PPD is daarom een gezamenlijk product van de POV Macrostabiliteit en de POV Piping. De PPD  gaat in op de veiligheidsfilosofie, het ontwerp, de realisatie, het beheer en het onderhoud van een drainagesysteem. Bovendien wordt aandacht besteed aan de systeemmonitoring. 

  • Hoofdstuk 2 vat het principe van drainagetechnieken samen, inclusief de wisselwerking met  geotechniek en geohydrologie. Het hoofdstuk geeft een overzicht van de beschikbare technieken (verticale bron, horizontale drain, grindkoffer) en gaat ook kort in op de aanlegkosten en het beheer.
  • De veiligheidsbenadering komt aan bod in hoofdstuk 3. Voor het beoordelen va de betrouwbaarheid van een drainagesysteem is monitoring onmisbaar.
  • Hoofdstuk 4 gaat in op de geohydrologische schematisering en analyse met hulp van  zowel analytische benaderingen als met computersoftware.
  • Het ontwerpen van een drainagesysteem komt aan bod in hoofdstuk 5.

  • Hoofdstuk 6 gaat in op het aanleggen, testen en verwijderen van een drainagesysteem.

  • Beheer en onderhoud van het systeem worden behandeld in hoofdstuk 7.

  • Hoofdstuk 8 geeft aandacht aan de verandering van het waterbezwaar na aanleg van een drainagesysteem, in relatie tot procedures en besluitvorming.

  • In hoofdstuk 9 worden ten slotte drie uitgewerkte rekenvoorbeelden beschreven (waterontspanner, DMC, grindkoffer).

Als opvolger is anno 2021 een ontwerp- en beoordelingsrichtlijn voor drainagetechnieken in ontwikkeling. Zie https://www.hwbp.nl/innoveren/innovatieprojecten/obr-drainagetechnieken.

Handreiking meetnetten en grondwatermonitoring, 2020

View file
namePOV-Piping-handreiking-meetnetten-en-grondwatermonitoring-voor-piping.pdf
height250

In de handreiking meetnetten en grondwatermonitoring voor piping zijn bevindingen uit diverse verkenningen van de POV Piping samengebracht om deze toegankelijk te maken voor de adviespraktijk en de doelgroep: specialisten die meetnetten (laten) inrichten, beheren en monitoringsgegevens verwerken en analyseren. De in het document behandelde technieken beperken zich tot (1) automatische drukopnemers in peilbuizen en piëzometers en (2) pompproeven voor het bepalen van de doorlatendheid. De indeling in hoofdstukken volgt de stappen die worden doorlopen tijdens de levenscyclus van een meetnet. Dat wil zeggen: voorbereiden, inrichten, onderhouden, analyseren en afronden.

Het ENW is positief over de handreiking en beveelt beheerders aan om deze te gebruiken bij het opzetten van een meetcampagne voor piping. 



Handreiking Grondonderzoek voor Piping, 2019

View file
namePOV-Piping-handreiking-grondonderzoek.pdf
height250

In de POV-Piping is onderzoek gedaan naar de ruimtelijke variatie van de diverse ontwerp- en beoordelingsparameters, zoals doorlatendheid, korrelgrootte en (dek)laagdikte.

In dit rapport wordt een overzicht gegeven van gangbare en in ontwikkeling zijnde grondonderzoektechnieken die nuttig zijn voor het bepalen van relevante parameters voor opbarsten, heave en piping. Het overzicht bevat een beschrijving van de technieken en aanbevelingen voor het plannen, het uitvoeren en het uitwerken van metingen. Tevens worden per techniek voor- en nadelen benoemd en wordt een indruk gegeven van de relatieve kosten.

Daarnaast zijn bevindingen van afstanden tussen onderzoekspunten samengebracht. Er wordt een voorbeeld gegeven voor een grondonderzoeksplan voor een eenvoudige en voor een meer gedetailleerde pipinganalyse.

Volgens het aan het rapport toegevoegde ENW advies geeft het rapport een goede samenvatting van beschikbare grondonderzoekstechnieken, maar zouden in een handreiking ook nadere aanwijzingen mogen worden verwacht.

POV-Piping Portaal, 2019

View file
namePOV-piping-portaal.pdf
pagePOV-Piping Achtergronddocumenten
height250

In deze publicatie zijn de resultaten van 21 POV-Piping deelstudies van kaders voorzien, samengevat en vertaald naar praktisch bruikbare inzichten. In de publicatie wordt ingegaan op vernieuwingen in aanpak over de hele beheercyclus van de dijk. Het faalmechanisme wordt beter in beeld gebracht door verbeterde onderzoeksmethoden, schematisering en analyses. Er worden mogelijkheden beschreven om de analyseresultaten te evalueren. Bovendien wordt ingegaan op de ontwikkelde nieuwe verbetermaatregelen zoals filterschermen, drainages en kwelwegverlenging. Tot slot wordt ingegaan op zaken die van invloed zijn op het dagelijks beheer na de realisatiefase van een dijkversterking. Op hoofdlijnen betreft de vernieuwde aanpak de volgende aspecten:

  • Benutten van alle relevante specialismen in de 'geodriehoek' (geotechnicus/adviseur waterkeringen, geoloog/fysisch geograaf en geohydroloog)
  • Beschouwen van het systeem als geheel en van de dijk in zijn omgeving
  • Doelgerichte meting en monitoring voor parameterbepaling
  • Gevoeligheidsberekeningen om het systeem te doorgronden
  • Tijdige afweging van nader onderzoek en keuze voor een type verbetermaatregel

De onderliggende deelstudies worden ontsloten via de pagina met POV-Piping achtergronddocumentenHetENW gaf anno 2019 geen advies over het synthesedocument als geheel, omdat dit impliciet ook een advies zou inhouden over alle onderliggende deelstudies.

Factsheet Beslisboom piping, 2019

View file
namefactsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.pdf
height250

Waterschap Rivierenland organiseerde in samenwerking met de POV Piping een werkplaats waar de pipingopgave ter discussie werd gesteld voor het dij kversterkingsproject Gorinchem-Waardenburg. In drie bij eenkomsten is de rekenkundige pipingopgave beschouwd en genuanceerd met inbreng vanuit de praktijk door dijkbeheerders.
Beleidsmatig gaven de taakhouder waterveiligheid en adviseurs vanuit het waterschap input. Tot slot brachten externe partij en ook hun expertise in.


In deze werkplaats is een beslisboom ontwikkeld waarbij niet alleen naar de modeluitkomsten wordt gekeken, maar ook naar beheerderservaring, de kosten, de maakbaarheid en een inschatting van de impact van kennisontwikkeling. Op basis van deze beslisboom kunnen we meer nuance aanbrengen in de pipingopgave en kunnen we het besluit nemen om differentiatie aan te brengen in de
pipingopgave. Op voorwaarde dat er in de dijkversterkingsplannen ruimte is gereserveerd voor een (verticale) pipingmaatregel.

De versterkingsoplossing wordt wel ontworpen maar nog niet gerealiseerd. Hierop moet de beheer- en calamiteitenorganisatie van een waterschap anticiperen door middel van beheermaatregelen. Deze beheermaatregelen zijn noodzakelijk voor die delen waar formeel het veiligheidstekort niet kan worden opgelost. De verwachting is dat de kennisontwikkeling wordt doorgezet, ook na afronding van de POV Piping, zodat de pipingopgave en daarbij de benodigde verbetermaatregel op den duur scherper kan worden bepaald.


Deze beslisboom is dus een prioriteringstool en niet een ontwerp-methodiek.