You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 22 Next »

home

Ondergedoken waterplanten

Algemeen

Algemene kenmerken

 

Naam soort(en)groep

Ondergedoken waterplanten

Regio

Nederland, Europa

Watersysteem

meren, rivieren

Natuurparameter

macrofyten

Factsheet opgemaakt door

K.E. van de Wolfshaar

Habitat beschrijving

Algemeen voorkomen

Onder de noemer van ondergedoken waterplanten worden vooralsnog alleen planten in zoete wateren gerekend. Het areaal ondergedoken waterplanten is één van de deelmaatlatten voor het biologisch kwaliteitselement 'macrofyten en fytobenthos' binnen de KRW.

Milieurandvoorwaarden

Macrofytengroei wordt in zoete Nederlandse meersystemen voornamelijk bepaald door het lichtklimaat. Omdat het lichtklimaat wordt bepaald door verschillende kenmerken zoals algenconcentratie, zwevend stof, detritus, humuszuren en de achtergrondsextinctie van water, is het vanzelfsprekend dat er voor verschillende meertypen andere dieptes worden gevonden.Graas door herbivore vogels vormt op ondiepe delen eventueel een belemmering. Het type sediment en zoutgehalte zijn voornamelijk van invloed op de soortssamenstelling, en niet zozeer op het totale areaal aan ondergedoken waterplanten. Strijklengte wordt niet als een belemmerende factor gezien voor ondergedoken waterplanten. Schutten (2005) geeft daarentegen aan dat naast lichtklimaat biomechanische verstoring een belangrijke factor kan zijn voor macrofyten. Met name in de late zomer en het najaar, wanneer de
groeipiek van macrofyten voorbij is, zijn ze minder goed bestand tegen vraat en golfslag.

Beheer en ontwikkelingskansen

De ondergedoken waterplanten zijn zeer gevoelig voor het zoutgehalte. Vanaf een zoutgehalte van 0.6 gCl/L neemt de geschiktheid af, en bij 1 gCl/L is de geschiktheid nul (figuur 4.2.1, linker paneel). Waterplanten hebben een minimum percentage licht nodig dat de bodem bereikt. Beheer zou hier rekening mee kunnen houden door bijvoorbeeld buiten het groei seizoen te baggeren.

Dosis-effect relaties

Deze dosis-effect relaties zijn gebaseerd op een uitgebreide studie in opdracht van RIZA. De lijst met literatuur die hiervoor gebruikt is is te vinden in rapport #2.

Xyline chart for Percentage licht dat de bodem bereikt showing HGI by %SI

%SI

HGI

0

0

1

0.4

4

0.8

7

1

100

1

Referentie: #1, #2

Xyline chart for Zoutgehalte showing HGI by zoutgehalte (g Cl/L)

zoutgehalte (g Cl/L)

HGI

0

1

0.6

1

1

0

5

0

Referentie: #2


Naast bovenstaande relaties zijn er ook dosis-effectrelaties beschikbaar uit het model Macromij. Dit model bevat naast ondergedoken waterplanten ook drijvende waterplanten.
Het Percentage licht dat de bodem bereikt, kan berekend worden via %Surface Irradiance=exp(-k*H) k = licht extinctie, H= diepte

Onzekerheid en validatie

Deze dosis-effect relaties zijn gevalideerd voor het IJsselmeergebied en het Friese boezemmeer De Leijen, zie referentie #2.

Toepasbaarheid

Deze dosis-effect relaties zijn toepasbaar op zoete wateren in Nederland.

Voorbeeld project

Volkerak-Zoommeer Habitat analyse (#1) en het IJsselmeergebied en het Friese boezemmeer De Leijenreferentie (#2).

Referenties

1 Haasnoot, M. en Van de Wolfshaar, K.E.. Habitat analyse in het kader van de Planstudie/MER voor Krammer, Volkerak en Zoommeer. WL report Q4015. 2006 (Download rapport van pagina met toepassingen)
2 Penning, W.E., Haasnoot, M., Kuijper, M. en Van Buren, R. Rekenregels voor macrofyten in meren ten
behoeve van de KRW. WL | Delft Hydraulics rapport Q4058, Delft. 2006 (Download rapport van pagina met toepassingen)

  • No labels