In Nederland staan Noordzee en kust steeds meer onder druk. De toenemende ruimtedruk op de Nederlandse Noordzee vraagt om een visionaire ruimtelijke planning om alle toekomstplannen (energievoorziening, vliegveld, adaptieve klimaatmaatregelen, scheepvaart, visserij, mariene landbouw, natuur (bescherming), defensie en zandwinning) te kunnen accommoderen. Hierbij gaat de veiligheid van de Nederlandse kust en haar achterland voor alles.
Nova Delta beoogt een integrale benadering voor de Noordzee, zowel in relatie met de kust als het achterland, dit is een belangrijke voorwaarde voor toekomstig handelen met betrekking tot de inrichting van de Noordzee. Het afgelopen jaar is Nova Delta bezig geweest met het in kaart brengen van mogelijke pilots/projecten die vragen om ruimte op de Noordzee. De resultaten zullen uiteindelijk vertaald worden in een programma van projecten dat het overheidsbeleid voedt en tegelijkertijd bijdraagt aan een "Duurzame, Innoverende, Concurrerende Blauwe Economie".

Op dit moment ziet Nova Delta een aantal projecten waarbij rekening gehouden zou moeten worden bij de toekomstige ruimtelijke inrichtingsplannen voor de Noordzee.


Klimaatadaptatie:
Dat de zeespiegel komende eeuw en daarna gaat stijgen is zeker. Onzeker is hoeveel en met welke snelheid. Zeespiegelstijging heeft een direct effect op de waterveiligheid in Nederland. Om de basis kustlijn te kunnen handhaven zullen grotere zandsuppleties nodig zijn. Voor zandsuppleties zijn zandwinningsgebieden nodig, deze zullen een plek moeten krijgen op de Noordzee.

De kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen biedt kansen als proeftuin voor dynamische kustonwikkeling, natuurbouw en kustbescherming op basis van ‘Bouwen met de Natuur’. Het Zuid-Hollands Kustinitiatief geeft invulling aan de aanduiding als ‘studiegebied’ in de Visie Ruimte en Mobiliteit van Zuid-Holland. Het sluit aan en bouwt voort op de uitgangspunten van het Deltaprogramma en past in de strategie van het handhaven van de basiskustlijn.
 
 
Energie transitie:

Het thema ‘energietransitie en duurzaamheid’ is een belangrijk thema in het nieuwe missie gedreven kennis- en innovatiebeleid. Eén van de vele alternatieven die thans bestudeerd worden, is "Blauwe Waterstof", gekoppeld aan CCS in lege gasvelden op de Noordzee en een (Tennet) energie-eiland van waaruit de waterstof naar Rotterdam of IJmuiden wordt getransporteerd. Een ander alternatief is "Groene Waterstof", waarbij offshore windmolenparken de energie leveren om water te splitsen in zuurstof en waterstof. Ook hierbij moet de waterstof naar land worden getransporteerd. Er wordt gediscussieerd of het transport van de waterstof door bestaande leidingen, die niet meer gebruikt worden op de Noordzee kan plaatsvinden, of dat deze leidingen aangepast moeten worden of nieuwe leidingen moeten worden aangelegd. Het alternatief is vervoer met schepen.

De windturbineparken komen steeds verder uit de kust te liggen waardoor energieconversie, naar gelijkstroom of waterstofgas, nodig zal zijn. Offshore Service Facilities heeft het initiatief genomen om samen met stakeholders een kunstmatig eiland te ontwikkelen om de aansluiting van het windenergiegebied IJmuiden Ver te faciliteren. Bovendien kan het een locatie bieden voor waterstofproductie en een logistieke hub zijn voor andere windturbineparken.

Een flexibele en toekomstbestendige oplossing voor druk op (leef/werk) ruimte, geïnitieerd door Marin. Daarnaast kunnen ze worden ingezet voor het ontwikkelen, opwekken, opslaan en onderhouden van duurzame energie op zee, kweken van voedsel en recreatie.

Doggersbank leent zich uitstekend voor de distributie en opslag van windenergie en handel ten behoeve van een duurzaam Europees elektriciteitssysteem.


Schiphol op Zee:

Recent is de discussie over Schiphol op Zee weer actueel geworden. Technisch gezien een haalbare oplossing voor de capaciteit limiet van het huidige Schiphol en het ruimtegebrek rondom Schiphol. Schiphol op Zee zal ongeveer 3000 hectare in beslag nemen op de Noordzee. Om de mogelijkheid voor de toekomst open te houden dient er in het ruimtebeslag rekening mee gehouden te worden.

 
 
Zandwinning industrie :

Naast zandwinning voor klimaat adaptieve doeleinden is er ook zand nodig voor de industrie en bouw. De afgelopen 10 jaar is er gemiddeld 9-12 miljoen m^3 industrie/bouwzand uit de Noordzee gewonnen. Dit is exclusief het zand voor suppleties. Ook deze zandwinning zal een plek moeten krijgen op de Noordzee.

 
  • No labels