"Uitgaande van een groeistrategie is het handhaven van Schiphol in de Haarlemmermeer op de langere termijn geen optie. De groei van de nationale luchtvaartsector is alleen mogelijk als gekozen wordt voor een radicaal vernieuwende oplossing. De luchtvaart moet CO2 neutraal zijn en geen overlast geven. Het water biedt hiervoor ongekende mogelijkheden. Door een luchthaven op zee te plaatsen kunnen de aanvliegroutes ook grotendeels over zee plaatsvinden en veroorzaken geen overlast. Rondom de drijvende luchthaven kan door middel van drijvende algen- een zeewierplantages voldoende biobrandstoffen geproduceerd worden om de vloot van Schiphol van brandstof te voorzien.

Waarom drijven en niet land opspuiten? Onderzoek met onderwaterdrones laat zien dat de ecologie onder drijvende platforms blijft bestaan en soms zelfs versterkt wordt. Bij zand opspuiten verdwijnt de aquatische ecologie. Met een drijvende luchthaven behoud je ook de flexibiliteit om in de toekomst weer verder te verplaatsen. Tot slot past een drijvende luchthaven zich aan bij een stijgende zeespiegel en is het dus een klimaatadaptieve oplossing.

Drijvend Schiphol kan met razendsnelle verbindingen verbonden worden met Amsterdam en Rotterdam met een reistijd van minder dan 20 minuten. Een voorbeeld van zo’n verbinding gebaseerd op vacuümbuizen is het Hyperloop systeem. Dit is een initiatief van Tesla baas Elon Musk waar onder andere de TU Delft aan werkt.

Rondom Schiphol kunnen andere functies worden toegevoegd zoals kunstmatige riffen, energieopslag en logistiek. Zo ontstaat een icoonproject waar Nederland zich als water- en innovatieland internationaal mee op de kaart kan zetten."

 
  • No labels