You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 14 Next »

Terug naar hoofdpagina Dijkerosie


Op deze pagina vind u informatie rondom actuele kennisontwikkeling en achtergrondrapporten rondom nieuwe innovaties, kennis & tools m.b.t. het onderwerp grasbekleding.

Gebruik de zoekfunctie in je browser om specifieke termen op deze pagina te vinden.


Actuele kennisontwikkeling



Sterkte van de kleilaag met gras op het boventalud

Disclaimer: De Innovatieversneller wiki is in ontwikkeling. De onderstaande tekst geeft een beschrijving en eerste beeld van de bruikbaarheid van de kennisontwikkeling/innovatie. De komende periode zal gericht zijn op het uitbreiden en aanvullen van de tekst, status, planning en het opnemen van de tools, rapportages en handreikingen indien beschikbaar.

Beschrijving: Binnen de HWBP-projecten Lauwersmeer-Vierhuizergat en Koehool-Lauwersmeer is onderzoek uitgevoerd naar de sterkte van de kleilaag met gras op het boventalud van de Waddenzeedijk. Aanleiding van het onderzoek is het gegeven dat er bij het beoordelen en ontwerpen van grasbekledingen op klei weinig tot geen rekening wordt gehouden met de sterkte van de kleilaag, met als gevolg dat de grasbekleding mogelijk niet voldoet aan de norm of te conservatief worden ontworpen (harde bekleding doorzetten tot de kruin van de dijk).

Het onderzoek is gericht op:
· de benodigde dikte van zowel de grasbekleding (toplaag) als onderlaag (klei);
· het niveau van de overgang van de harde bekleding naar de grasbekleding.

Merk op dat het onderzoek specifiek gericht is op de dijk van beide HWBP-projecten met de intentie om de resultaten ook voor andere Waddenzeedijken te gebruiken.

Kansen of belangrijkste conclusies: Het onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat het meenemen van de sterkte van kleilaag onder de grasbekledingop het boventalud van de Waddenzeedijken van beide HWBP-projecten in het ontwerp zal leiden tot:
- een minder dikke kleilaag op het boventalud; en
- het minder hoog doorzetten van de harde bekleding op het boventalud

Verder is geconcludeerd dat ook meer zandige klei (cat. 2/3) voldoende erosiebestendig is om toe te passen bij dijkversterkingen. Dit leidt ertoe dat er meer met gebiedseigen klei gewerkt kan worden.


Toepassingsgebied innovatie/kennisontwikkeling: Door het Adviesteam Dijkontwerp en ENW is geconcludeerd dat de onderzoeksresultaten voldoende betrouwbaar zijn om toe te passen voor de Waddenzeedijken. 

Voor landelijke toepassing is nog meer aanvullend onderzoek nodig. Hiervoor zijn de eindrapportage van Deltares een aantal concrete aanbevelingen gedaan.


Contactpersoon: Bert de Wolff, Waterschap Noorderzijlvest

 

Nadere informatie:

KKP webinair en Presenatieslides


Future Dikes – sterke soortenrijke grasbekleding

Beschrijving: Binnen het innovatieproject Future Dikes wordt onderzoek gedaan naar de sterkte van soortenrijke grasbekledingen bij golfoverslag. Het onderzoek is recentelijk gestart.


Kansen: Een soortenrijke dijkvegetatie met voldoende sterkte draagt bij aan biodiversiteitsherstel en de reductie van zowel CO2 als stikstof. Daarnaast zijn dergelijke dijkvegetaties mogelijk minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld droogte.


Toepassingsgebied innovatie/kennisontwikkeling: Het onderzoek richt zich vooralsnog op rivierdijken. Gedurende het project zal duidelijk worden wat er aanvullend nodig is voor ook zee- en meerdijken.


Contactpersoon: Mathijs Bos, Waterschap Rivierenland

 

Verder lezen:


Nieuwe innovaties, Kennis & Tools

Terug naar begin Nieuwe innovaties, Kennis & Tools

  • No labels