Terug naar hoofdpagina Macrostabiliteit


Publicaties

In onderstaande publicatie(s) is de kennis opgenomen waarvan gesteld kan worden dat die breed in Nederland geaccepteerd is en waarop DIV een advies heeft ontvangen van ENW.

Deze POVM-publicatie gaat in op technieken die de schuifsterkte binnen een grondvolume verbeteren, waardoor de macrostabiliteit toeneemt. Het uitgangspunt is daarbij steeds dat macrostabiliteit wordt gecontroleerd met een glijvlakberekening. In deze glijvlakberekening moet indirect wel rekening worden gehouden met de vervormingsafhankelijkheid van de schuifsterkte langs het glijvlak, die verschillend is voor het wel en niet verbeterde deel.  De PPG geeft een actueel antwoord  op de vraag waar en wanneer grondverbeteringstechnieken een goed alternatief vormen voor  conventionele ophoging met grond of voor toepassing van een langsconstructie of van vernageling. Achtereenvolgens wordt ingegaan op: de veiligheidsfilosofie; de ondergrondschematisering; het gebruik van alternatieve ophoogmaterialen; toepassing van grondstabilisatie; toepassing van consolidatie met drainage; toepassing van granulaire kolommen; toepassing van granulaire technieken; toepassing van overige technieken (verdichting, borsteldijk en oppervlaktestabilisatie); omgevingsmanagement. Voor gewapende grond en granulaire kolommen worden ook rekenvoorbeelden gegeven.

Deze POVM publicatie gaat vergezeld van een positief ENW advies over de toepasbaarheid.


Errata

Hierna volgt een actuele lijst met de geconstateerde fouten en tekortkomingen in de publicaties inclusief correctie hiervan. Ziet u zelf fouten of tekortkomingen die nog niet in deze lijst staan of heeft u suggesties voor aanvulling, geef deze dan s.v.p. door aan div@wsrl.nl.


Vragen & Antwoorden

Hierna volgt een lijst met vragen die vanuit projecten gesteld en door DIV beantwoord zijn. De vragen zijn door experts beantwoord, waarbij kwaliteitsborging door het strategieteam van DIV heeft plaatsgevonden.
Zit je vraag er nog niet bij? Stel deze dan aan div@wsrl.nl.


Kennisdocumenten

Onderstaande kennisdocumenten zijn door of in opdracht van DIV opgesteld. Elk kennisdocument is met zorg samengesteld en gecontroleerd, gevolgd door formele vaststelling door het strategieteam van DIV. De inhoud van de kennisdocumenten bevat in veel gevallen de laatste inzichten waarmee beperkte ervaring is opgedaan in projecten, waardoor het voor kan komen dat bij toepassing nog kennislacunes of onvolkomenheden worden ontdekt. Bij vragen, opmerkingen of suggesties kan contact worden opgenomen met div@wsrl.nl.


Kennis- en Innovatieprojecten

Hierna volgt informatie uit onderzoek in kennis- en/of innovatieprojecten. Doel van het ontsluiten van deze informatie is om kennis te delen en van elkaar te leren. De kwaliteitsborging op deze informatie heeft plaatsgevonden in het project, er heeft geen kwaliteitsborging door DIV plaatsgevonden.


Projectinformatie

Hierna volgt informatie uit ‘reguliere’ versterkingsprojecten. Doel van het ontsluiten van deze informatie is om kennis te delen en van elkaar te leren. De kwaliteitsborging op deze informatie heeft plaatsgevonden in het project, er heeft geen kwaliteitsborging door DIV plaatsgevonden.

  • No labels