Wat is nodig om een klimaatbestendige gebiedsontwikkeling van Schouwen-Duiveland mogelijk te maken?

Deze (bestuurlijke) vraag ligt op tafel in een Europees studieproject (Interreg). Er worden inrichtingsalternatieven voor de lange termijn worden onderzocht die betrekking hebben op klimaatverandering. Ook worden de consequenties voor deze regio qua waterveiligheid, socio-economische mogelijkheden, natuur en landschap bekeken.

_veiligheid tegen overstromen_.
Welke maatregelen zijn op de lange termijn denkbaar? Daarbij wordt gedacht vanuit de hele veiligheidsketen die loopt van pro-actie > preventie > voorbereiding > reactie tot follow-up. Is het bijvoorbeeld rendabel om de Rijksweg 59 zodanig aan te passen dat de weg tevens een compartimenteringsdijk is en een hoogwatervrije vluchtroute?

_sociaal-economische mogelijkheden_.
Hoe kan worden ingespeeld op de veranderingen in de landbouw of de noodzakelijke verbeteringen in de recreatievoorzieningen? Welke kansen liggen er voor het ontwikkelen van een nieuwe wooneconomie? Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden van grote woonterpen, die veiligheid en een mooi uitzicht te bieden hebben?

_mogelijkheden voor natuur en landschap._ Bieden bijvoorbeeld brede en multifunctionele waterkeringszones kansen voor natuurontwikkeling en aquacultuur?

Meta Info
Links
  • No labels