Als compensatie van natuurwaarden die door aanleg van de Tweede Maasvlakte verloren gaan wordt een nieuw duingebied bij Delfland aangelegd. Het gaat om de natuurdoeltypen 'vochtige duinvallei' en 'grijze duinen'.

De duincompensatie bestaat uit 35 hectare extra duingebied, tussen de Van Dixhoorndriehoek (bij Hoek van Holland) en de Banken (Westland). Voor de aanleg wordt circa 5,4 miljoen kubieke meter zand aangebracht. Het grootste deel wordt opgespoten op het strand, waarvan een breder strand en nieuw duin wordt gemaakt. Het andere deel zal vlak voor het strand worden neergelegd als nieuwe onderwateroever. Daarna begint een periode van intensieve natuurlijke duinvorming. Om dit proces te stimuleren wordt er periodiek zand gesuppleerd (eens per 5 jaar, gedurende circa 20 jaar). Bij de keuze van het zand wordt rekening gehouden met de stuifgevoeligheid (korrelgrootte, korrelgrootteverdeling en het gehalte aan slib en grove delen). Na 10 tot 20 jaar zullen de gewenste natuurdoeltypen zijn bereikt.

Het project ''duincompensatie'' start in 2008, gelijktijdig met de versterking van de zwakke schakel Delfland. Door monitoring zal bekeken worden of de duinvorming op een gewenste manier plaatsvindt.

  • No labels