Met één klap kan de Hollandse kust echt veilig gemaakt worden. Het project betaalt zich zelf terug uit de grondopbrengst van het prachtige woongebied dat ontstaat. Bovendien levert het een schitterende binnenzee op met een wonderbaarlijk kelpwoud en mogelijkheden voor getijdencentrales.

Het idee is om een strook land aan te leggen op enige tientallen kilometers uit de kust ter hoogte van Hoek van Holland tot Callantsoog waarbij twee binnenzeeën ontstaan. Aan de buitenkant moet er een grote zware dijk komen die alle stormen op kan vangen. Aan de binnenkant komt dan een landstrook van 10 x 90 km, opgespoten met zand uit de Noordzee, waar woningbouw mogelijk is. Bijvoorbeeld 40 stadjes van 25.000 mensen. Van alles is mogelijk. Hollandse havenstadjes oude stijl, maar ook stadjes die het multiculturele Nederland de ruimte biedt. Voor toeristen natuurlijk bijzonder als je hier de halve wereld al kan tegenkomen.

Doordat de binnenzee afgesloten wordt van stroming en een rustiger golfslag zal kennen, worden de omstandigheden gunstig voor een kelpwoud. Er moeten stenen op de bodem gestort worden om de kelp houvast te bieden. Voor veel diersoorten zal dit water een eerste klas kraamkamer, paai-en paarplaats, broedplek en opgroeiruimte zijn.

Transport kan bij voorkeur over water. Treinen en eventueel auto's kunnen via afgezonken tunnels heel goed het nieuwe land bereiken. Voor watersport, toerisme en recreatie betekent zo'n binnenzee een enorme uitbreiding van de mogelijkheden. Zo'n binnenzee is ook geschikt voor getijdencentrales. Bij eb en vloed gaat het iedere keer om honderden miljoenen kubieke meters, een flink stuwmeer dus levert veel energie op.

De kosten voor de aanleg van de ongeveer 200 km dijken en de strook nieuw land van 90.000 ha zijn geschat op ruim 100 miljard euro, 80% ervan wordt besteed aan het opspuiten van het land. Dit is ongeveer 1 miljoen euro per ha.

 
Meta Info
Links
 
  • No labels