Bij kustplaatsen waar weinig ruimte is voor zeewaartse versterking is het breken van (lange) golven een mogelijkheid voor extra kustbescherming. Kunstriffen zijn een optie en bieden mogelijkheden voor recreatie en natuur.

Een kunstrif is een rif dat wordt opgebouwd uit hard materiaal, op een relatief grote afstand van de kust. Een kunstrif kan op meerder manieren worden vormgegeven in lengte, hoogte, vorm en materiaalgebruik. De werking van kunstriffen is gebaseerd op beïnvloeding van het 'golfspectrum'. Het rif zorgt ervoor dat de golven lager worden. In het stuk zee tussen het rif en het strand komen daardoor minder lange golven voor. Deze lange golven zorgen normaal voor de meeste kustafslag.

In de pilotstudie bij Scheveningen is gekozen voor een kunstrif met een kern van zand en een buitenkant van betonblokken. De constructie is zo'n tien meter hoog en niet zichtbaar vanaf de kust. Verwacht wordt dat de kracht van de golven zo sterk afneemt dat een superstorm vijftien tot twintig meter minder duin zal afslaan. Een kunstrif kan hinderlijk zijn voor scheepvaart en de huidige vormen van visserij. Daarentegen kan het juist kansen bieden voor recreatie of nieuwe vormen van visserij.
Er komt vervolgonderzoek naar de kosten en de maatschappelijke meerwaarde en de mogelijkheden voor de onderwaternatuur.

 
Meta Info
Links
  • No labels