Bij zware stormen treedt achterin de Westerschelde en langs de Belgische Schelde een sterke stijging van de waterstand op. De waterveiligheid kan vergroot worden door water vanuit de Westerschelde naar de Oosterschelde af te leiden.

Het plan gaat uit van de aanleg van Overschelde, een geul door de hals van Zuid-Beveland en het aanbrengen van een beweegbare doorlaatconstructie. Dit leidt tot een forse toename van het veiligheidsniveau achterin de Westerschelde én in de Belgische Schelde. Een geul van ongeveer 700 m breed en 10 m diep resulteert in een verlaging van 50-80 cm op de Westerschelde. De geul vergt een baggervolume van zo'n 50 miljoen kuub. Het zand dat vrij komt bij het graven kan ten goede komen aan de zandmarkt. De Oosterschelde fungeert als overloopgebied van 350 vierkante kilometer. Door de Oosterscheldekering wat eerder dicht te zetten dan nu gebruikelijk, levert deze extra bergingscapaciteit geen verhoogd risico op voor de dijken langs de Oosterschelde.

Onder dagelijkse omstandigheden kan het water in omgekeerde richting stromen, van noord naar zuid. De Overschelde heeft een positief effect op de mosselvisserij in de Oosterschelde, de natuurlijke ontwikkeling in de Westerschelde en de bereikbaarheid van Antwerpen. Op termijn draagt een verhoogd ebvolume van de Westerschelde bij aan een verlaging van het onderhouds-baggerwerk op de drempels van de vaargeul.

Meta Info
Links
  • www.overschelde.nl
  • No labels