Het doel van compartimenteren, het opdelen van een dijkring in kleinere gebieden, is de schade en het aantal slachtoffers van een eventuele overstroming te beperken en een bijdrage te leveren aan een minder schadelijk verloop van eventuele evacuaties.
Dijkring 14 omsluit een groot deel van de randstad en is laag gelegen, op sommige punten zelfs meer dan 6.5 meter onder NAP. Het is dicht bevolkt en herbergt een grote economische waarde voor Nederland.
Compartimentering van dijkring 14 is mogelijk door middel van het aanleggen van nieuwe dijken of het aanpassen van bestaande landschapselementen (zoals spoorwegen, snelwegen en regionale waterkeringen). Dit zou een grote overstroming van heel Centraal Holland kunnen beperken tot een kleiner gebied. In aangrenzende gebieden ontstaat er meer tijd om voorbereidingen te treffen bij een evt. overstroming. Compartimentering kan ook gebruikt worden om een overstroming te leiden naar minder kwetsbare plekken.
De keuze voor een logische compartimentering van dijkring 14 is complex. Allerlei elementen zijn hierop van invloed, zoals potentiële doorbraaklocaties, bevolkingsdichtheid, economische waarde, hoogteligging, natuur en cultuurhistorische waarden. Voor sommige gebieden in de dijkring kan compartimentering nadelig zijn voor de veiligheid. Zo kunnen kleine laag gelegen compartimenten als een badkuip snel volstromen. Het Urgentieprogramma Randstad (2007) gaat na of compartimentering van Centraal Holland zinvol is als maatregel om te komen tot een klimaatbestendige delta. 

Meta Info
Links
  • [waterinnovatiebron
  • No labels