Het doel is om de veiligheid tegen overstroming in de toekomst te garanderen volgens de wettelijke norm van 1/4000 per jaar. Daaraan gekoppeld wordt gezorgd voor het behoud van de bijzondere en beschermde natuurwaarden en het waar mogelijk vergroten van de ruimte voor natuurlijke processen; het behoud van landschappelijke verscheidenheid en de afleesbaarheid van de historie; een bijdrage aan de ontspanningsmogelijkheden voor bewoners en recreanten.

Er is gekozen voor het 'zeewaarts verbreden'. Dit gebeurt op twee manieren:
_Zuidwestkust: strandverhoging._ Voor de zuidwestkust is gekozen voor de aanleg van een hoog strand. Daarvoor wordt tussen de Punt van Voorne en Rockanje een grote hoeveelheid zand op het strand opgespoten. Het strand komt ongeveer een meter hoger te liggen dan nu. Het nieuwe zandpakket is een stuk breder en hoger. De zee kan daar rustig een deel van af 'snoepen', zonder dat de veiligheid in gevaar komt.
_Punt van Voorne: nieuwe duinen._ Door de puntige vorm is de zandafslag hier bij de Punt van Voorne bijzonder groot. Een strandverhoging, zoals aan de zuidwestkust, is daarom onvoldoende om de veiligheid in dit gebied te garanderen. De Punt vraagt dus om zwaardere maatregelen. Aan de zeezijde van de bestaande duinen komt een extra duinenrij. Deze nieuwe duinenrij wordt ongeveer 130 meter breed en zal in de loop der tijd weer langzaam wegslijten.


  • No labels