You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Unknown macro: {table-row}
Unknown macro: {table-cell}
Unknown macro: {hidden}

Instructions: REPLACE IMAGE LINK BELOW WITH LINK TO YOUR IMAGE

Op sommige plaatsen zijn de koraalriffen verdwenen, op andere plekken ernstig aangetast en de soortendiversiteit is flink afgenomen. Kunstmatig koraalrif kan een oplossing zijn.

Biorock experimenteert met kunstmatig rif dat is bedoeld om verdwenen of aangetast koraal plaatselijk te herstellen. Het is een raamwerk van dik metalen gaas, via een stroomdraad verbonden aan een zonnepaneel op kunststof drijvers, in zee afgezonken. Als de pilot slaagt, zal in de baai een rif van enkele honderden meters worden aangelegd. Na een paar jaar zal een kunstrif niet van een natuurlijk rif te onderscheiden zijn.

Koraalpoliepen groeien bij voorkeur op kalksteen en daar maken de bedenkers van Biorock gebruik van. Het metalen frame van het kunstrif wordt door de stroom van het bijbehorende zonnepaneel onder een lage elektrische stroom gezet en door elektrolyse in water zet kalksteen zich af op het kunstrif. Hier hechten de koraaldiertjes zich vervolgens aan. Vers afgebroken koraal wordt bevestigd op het metalen frame. Daarna groeit het koraal vanzelf verder. Op het kunstrif groeit het koraal 3-5x sneller dan op een natuurlijk rif en het is beter bestand tegen extreme omstandigheden. Het concept is eechter nog niet bewezen en het is waarschijnlijk niet dé oplossing voor de wereldwijde aftakeling van het koraal. Maar een kunstrif kan wel zorgen voor een plaatselijke opleving van het koraalrif en daarmee van het zeeleven. Een koraalrif kan nu ook gewoon voor het hotel worden aangelegd en zo de overlast bij de natuurlijke riffen beperken.

Unknown macro: {table-row}
Unknown macro: {table-cell}
Meta Info
Links
Unknown macro: {hidden}

Instructions: SET YOUR OWN LINKS BETWEEN THE [], DELETE NON USED LINES

  • No labels