Naast het versterken van de zeewering is het voor de vitaliteit van West Zeeuws Vlaanderen van belang om de mogelijkheden van dag- en verblijfsrecreatie en nieuwe natuur verder te ontwikkelen.

Het plan Waterdunen bestaat uit een combinatie van kustversterking en ca. 300 ha gebiedsontwikkeling in de kuststrook en de achterliggende polder ten westen van Breskens. De kustversterking bestaat uit een combinatie van zeewaartse en landwaartse duin-en dijkversterkingen (zie aparte fact sheet zwakke schakel West-Zeeuwsch Vlaanderen).
Een landschappelijk impuls is mogelijk door het verbreden van het duingebied en de aanleg van een estuarien natuurgebied met 150 hectare kernnatuur en 100 hectare recreatienatuur. In een strook van 70 ha aan de zuidkant van het gebied ontstaat een brak/zoet natuurgebied met brakke en zoete graslanden en opgaand struweel.

Van een recreatieve kwaliteitsslag is voorzien a) 40 hectare voor ca. 400 recreatiewoningen, b) een 5-sterren duincamping Napoleon hoeve van ca. 14 hectare met ca. 300 plaatsen, c) een 4-sterren hotel met 80 kamers, d) een onthaalparking met 1.000 parkeerplaatsen, e) inpassing van de mogelijkheid voor ontwikkeling van landgoederen en f) 5 hectare voor de kwaliteitsslag van camping Schoneveld.

Op basis van het milieueffectrapport (2006) hebben de initiatiefnemers de variant 'Gevarieerd Waterdunen' als voorkeursalternatief gekozen. Het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland steunt deze keuze. Het plan Waterdunen is door de Minister van VROM aangewezen als voorbeeldproject Ontwikkelingsplanologie. De Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse toont positieve effecten voor de regionale economie. De baten zijn geschat op 82 miljoen euro plus een aantal niet in geld uit te drukken opbrengsten. Naast deze plussen schetst de regionale MKBA tijdelijk negatieve effecten voor de landbouw.


  • No labels