Is het winnen van energie uit getijdenstroming bij de afsluitdammen economisch haalbaar is.  De kostprijs van een kilowattuur ligt nu rond vijf eurocent, voor getijdenenergie komt die nu nog op 25 cent.

_Kleinschalige proef Grevelingendam_. Energiebedrijf Delta wil in 2009 beginnen met een kleinschalige proef met turbines zogenaamde onderwatermolens. Deze turbines komen in de doorlaatkokers van de Grevelingendam. De proef wordt met zes turbines gehouden. Het gaat om een vermogen van 200 kilowatt. Een belangrijke vraag is of het economisch rendabel is.

_Verkenning mogelijkheden Brouwersdam_. Rijkswaterstaat Zeeland doet onderzoek - technisch, financieel - naar een doorlaatmiddel met getijdencentrale in de Brouwersdam. Door de continue getijdenstroom kan hier met de hulp van turbines duurzame elektriciteit worden opgewekt. Mocht er een grootschalige getijdencentrale in de Brouwersdam komen, dan kan het gaan om opwekking van tussen 60 en 70 megawatt elektriciteit. Dat is vergelijkbaar met de stroombehoefte van ongeveer 180.000 huishoudens.

De aanleg van een doorlaatmiddel in Brouwersdam heeft een gunstig neveneffect op de terugkeer van getij in de Grevelingen.
Voordeel voor de natuur is het herstellen van de "natuurlijke eigenwaarde" van het gebied. Zo waren de ondiepten in de Grevelingen vroeger de kinderkamer van de kustvissen. Ook zal de waterkwaliteit in Deltawateren met een goede doorstroming verbeteren, er is immers sprake van verversing. Een getijdencentrale in de Brouwersdam zal veel bekijks trekken. Innovatieve techniek kan op West-Europese of zelfs mondiale schaal toeristische belangstelling genereren, net zoals de Deltawerken dat nog steeds doen.

Meta Info
Links
  • www.deltasynergie.nl/
  • www.zichtopdegrevelingen.nl
  • www.duurzaamzeeland.nl
  • No labels