De uitstoot van CO2 bij het verbranden van fossiele brandstoffen draagt bij aan het broeikaseffect en dus aan de klimaatverandering. Dit kan verkleind worden door CO2 af te vangen (bijv. bij kolencentrales) en op te slaan in lege gasvelden of aquifers.

Schoon fossiel is een term voor het verbranden van fossiele brandstoffen zonder dat daar het gebruikelijke CO2-gas bij vrijkomt. Een van de opties voor 'schoon fossiel' is kolenverbranding met CO2-afvang en opslag. Om CO2 die is gevormd bij de verbranding van fossiele brandstoffen op te kunnen slaan, moet de CO2 afgescheiden worden van de rest van de rookgassen. Er bestaan verschillende technologieën om 85 - 95% van het CO2 uit de rookgassen te scheiden. Deze afscheidingstechnologieën gebruiken echter veel energie.

Er zijn in Nederland goede opslagmogelijkheden voor CO2 in de ondergrond, namelijk een goede infrastructuur aan leidingen en lege gasvelden. Het opvangen en opslaan van CO2 in de zeebodem van de Noordzee was tot juni 2007 verboden door het OSPAR-verdrag rond de bescherming van het maritieme milieu in de Noord-Oostelijke Atlantische Oceaan.

Meta Info
Links
  • www.ecn.nl
  • No labels