In samenwerking met stakeholders zijn scenario's opgesteld over hoe de Nederlandse kust er aan het einde van deze eeuw uitziet. De scenario's zijn bedoeld als inspiratiebron voor het inventariseren van kennisvragen en het uitstippelen van toekomstig (kust en delta) beleid.

Drijvende krachten achter de scenario´s zijn de economische ontwikkeling (volume, structuur, geografische spreiding van activiteiten) en de maatschappelijke attitude ten opzichte van de zee (gezien als een bedreiging en juist als een bron van mogelijkheden).

In scenario De kapitale kust vormt de kustlijn in 2080 de etalage van de Nederlandse offshore industrie. Ten behoeve van veiligheid en economische kansen zijn op diverse plaatsen constructies in de zee aangelegd daardoor schuift de kustlijn feitelijk een aantal kilometers zeewaarts. De huidige situatie met veel economische bedrijvigheid in het westen en de kustzone blijft gehandhaafd. Duurzaamheid vult men in door op grote schaal duurzame energie te winnen in het kustgebied.
Ook in De bunker ligt het zwaarte punt van de bedrijvigheid ook in het westen. Maar de huidige traditie dat men pas na een (bijna) ramp maatregelen neemt wordt voortgezet. Er treedt dan ook een tweede watersnoodramp op en er wordt een tweede Deltaplan in gang gezet. West-Nederland verandert door enorme dijkverhogingen in een bunker. Duurzaamheid wordt hier vooral ingestoken als 'duurzaam veilig' en het efficient opwekken van energie en benutten van restwarmte.
In Dynamisch waterland laat men de zee juist binnen en wordt de natuurlijke dynamiek in het kustgebied toegelaten en gebruikt. De mogelijke schade bij een overstroming is beperkt omdat de economische waarden minder kwetsbaar zijn gemaakt of zijn verplaatst naar veilige gebieden. De nadruk ligt op het creëren van natuurwaarden en welzijn, de materiële welvaart blijft hier bij achter.
In Nederstad heeft men geen ramp nodig om de dijken te verhogen. De dreiging van klimaatverandering werpt zijn schaduw vooruit. Al eerder is uit veiligheidsoverwegingen een groot aantal bedrijven vertrokken uit de kustzone. Het motto is behouden wat je hebt in het Westen, maar ontwikkelen doe je in het Oosten. Voor duurzaamheid is weinig aandacht in dit scenario.

 
  • No labels