Blog from February, 2012

Stowa en AgentschapNL hebben Deltares gevraagd om ontwerp en beheertools aan te reiken waarmee het aanwezige potentieel voor energiebesparing in de praktijk gerealiseerd kan worden. Eén van de onderdelen is een beknopte enquête onder waterschappen en gemeenten. De enquête heeft de volgende doelstellingen:

  1. Onderzoeken in hoeverre de CAPWAT aanbevelingen en richtlijnen al toegepast worden,
  2. Inventariseren welke initiatieven al lopen voor het verbeteren van de energie-efficiency van afvalwatertransport.
  3. Bewustwording vergroten over de realiseerbare efficiency-verbeteringen in het afvalwatertransport.

Mede namens Stowa en AgentschapNL heeft Deltares de afvalwater-wereld uitgenodigt om aan de enquête via Internet deel te nemen. Een besparing van 10-tallen procenten in pompenergie levert u niet alleen een kostenbesparing, maar bovendien een reductie van de CO2 footprint van uw organisatie. Tenslotte zal het nieuwe CAPWAT handboek leiden tot een meer robuust en betrouwbaar afvalwatertransport, waardoor ook de onderhoudskosten zullen afnemen. Deelname aan de enquête wordt daarom van harte aanbevolen.

De enquête bestaat uit drie onderdelen, te weten Ontwerp, Beheer en Omvang systemen/energiegebruik. De enquête kan door verschillende medewerkers met dezelfde inlogcode ingevuld worden. Het invullen kost ongeveer 10 à 15 minuten per onderdeel.

De Enquete is hier te vinden: http://afvalwaterenquete.deltares.nl

Op dinsdagmiddag 20 maart vanaf 13.30 uur organiseert Deltares weer een thema-middag Afvalwatertransport. U bent inmiddels bekend met het CAPWAT Handboek voor hydraulisch ontwerp en beheer van afvalwaterpersleidingen, dat vrij beschikbaar is via de CAPWAT Wiki. De focus van gemeenten en waterschappen verschuift nu richting de praktische realisatie en monitoring van het hydraulisch functioneren van afvalwaterpersleidingen. Het thema van deze middag is dan ook "Van theorie naar praktijk". Rond dit thema hebben we het volgende programma samengesteld:

Tijd

activiteit

13.00 - 13.30

ontvangst

13.30 - 14.00

Enquete-resultaten over praktijk CAPWAT Handboek en energie-efficiency

14.00 - 14:30

Update van het CAPWAT Handboek

14.30 - 14.50

Pauze

14.50 - 16.10

Praktijk-ervaringen Afvalwatertransport

  • Waterschapsbedrijf Limburg "Eerst meten, dan beslissen"
  • Gemeente Almere "Ervaringen met prestatie-indicatoren voor functioneel beheer"
  • Waterschap Scheldestromen "Prestatie-indicatoren in de praktijk"
  • Gemeente Rotterdam "Besparingspotentieel Energiegebruik rioolgemalen"

16.10 - 16.30

Discussie aan de hand van enkele stellingen

Deze thema-middag wordt georganiseerd als onderdeel van de Rioleringsvakdagen in de evenementenhal in Gorinchem, zodat u in ochtend of aansluitend op de thema-middag de beurs kunt bezoeken. Vanzelfsprekend is de toegang tot deze thema-middag gratis. In verband met reservering van de zaal willen we u vragen om uw aanwezigheid door te geven aan secretariaat-hye@deltares.nl