Bij enkele waterschappen en gemeentes is al ruim 10 jaar ervaring in het toepassen van boostergemalen in plaats van een traditioneel tussengemaal met open kelder. Andere waterschappen zijn bezig plannen voor boosteren te ontwikkelen. Op deze praktijkdag gaan we dieper in op ontwerpaspecten, voor- en nadelen, ervaringen, nieuwe inzichten, bedrijfsvoering aspecten, regelingen, etc. Het ochtenddeel zal bestaan uit inhoudelijk verdiepende presentaties. Na de lunch vertrekken we met een touringcar naar 2 boostergemalen van HHNK en 1 boostergemaal van Waternet. De gemaalcapaciteit varieert van 115 m³/h tot 11.000 m³/h.
Na afloop van het gemaalbezoek is er voldoende ruimte voor vragen en discussie en zal aan de hand van een proefopstelling gedemonstreerd worden hoe de besturingsoftware van een (booster)rioolgemaal getest kan worden met behulp van “digitaal water”.
De Community of Practice is ontstaan uit het CAPWAT onderzoeksproject (2004 – 2010, CAPaciteitsverliezen in afvalWATerpersleidingen) waarin de mechanismen voor het ontstaan, stagneren en afvoeren van gasbellen in afvalwaterpersleidingen zijn onderzocht. Het CAPWAT-project heeft zeer veel nieuwe kennis opgeleverd over het robuust en efficiënt ontwerpen en beheren van afvalwaterpersleidingen m.b.t. hydraulische aspecten.
Minimaal 1 keer per jaar organiseert Deltares een bijeenkomst waar een actueel onderwerp uit de afvalwatertransportwereld centraal staat. Deze bijeenkomsten worden bezocht door vertegenwoordigers van Waterschappen, gemeentes, ingenieursbureaus, aannemers en toeleveranciers.
De fotos van dit evenement vind u hier: Fotogallerij Praktijkdag Boosterrioolgemalen 18 Oktober 2015