Steeds meer opdrachtgevers, verzekeraars en vergunningverleners zien GeoBrain Funderingstechniek als een belangrijk instrument om de risico’s van funderingswerken te beperken en faalkosten te voorkomen. Voor veel ontwerpers behoort de tool inmiddels tot hun basisgereedschap.

“Bij elk ontwerp moet een check op de uitvoerbaarheid standaard zijn. Vaak schatten wij dit in op basis van eigen ervaringen. Maar zeker bij complexe projecten is het goed om gebruik te kunnen maken van eerdere ervaringen. De database van GeoBrain Funderingstechniek is wat dat betreft een belangrijke bron die wij gebruiken om bijvoorbeeld de heibaarheid te analyseren.” (ir. Brenda Berkhout, senior geotechnisch adviseur, Witteveen+Bos.)

“Stel dat ik voor een ontwerp de toepassing van een damwand overweeg, dan zoek ik in de database naar vergelijkbare situaties en kijk ik wat de ervaringen daarmee waren. Op eenzelfde manier kan ik heel eenvoudig de haalbaarheid van verschillende varianten beoordelen.” (ir. Peter Schouten, geotechnisch specialist van Arcadis)

“Wij adviseren onze klanten, vooral gemeenten, waterschappen en provincies, om bij de uitbesteding van bouwprojecten goed rekening te houden met de prestaties van aannemers en ingenieursbureaus. Bijvoorbeeld bij een damwand kan veel mis gaan. GBF is een goed hulpmiddel bij het inschatten van de risico’s.” (ir. Alfa Falconi, risico-expert bouwprojecten bij Achmea Verzekeringen)

“We werken bij Rijkswaterstaat nu hard aan de uniformering en standaardisering van onze werkwijze. Daar hoort bij dat wij en ook marktpartijen waarmee we samenwerken, werken met een vaste toolkit. Met beproefde instrumenten zoals die te vinden zijn bij GeoBrain. Dan verklein je de risico’s op falen en daarmee de kosten.” (ir. Wim Anemaat, directeur Techniek & Infrastructuur van Rijkswaterstaat)

“Het is een uiterst zinvol instrument. Daarom willen we samen met het Platform Funderingstechniek alle partijen in het bouwproces stimuleren om gebruik te maken van de database. Tegelijkertijd zullen wij onze leden aanzetten om hun ervaringen aan te leveren, zodat de database verder gevuld raakt en we steeds eenvoudiger een herhaling van fouten kunnen voorkomen.” (Casper Guis, voorzitter van de NVAF

  • No labels