home

H2170 - Kruipwilgstruwelen

Algemeen

Algemene kenmerken

 

Naam soort(en)groep

Kruipwilgstruwelen

Regio

Europa

Watersysteem

kustwateren

Natuurparameter

Habitattypen

HR nr

H2170

Factsheet opgemaakt door

K.E. van de Wolfshaar

Habitat beschrijving

Algemeen voorkomen

Dit habitattype betreft duinvalleien die begroeid zijn met struweel waarin Kruipwilg (Salix repens) de boventoon voert. In ons land betreft het Kruipwilg-struwelen die gerekend worden tot twee verbonden: het Empetrion nigri en het Salicion cinereae. Het in de typenaam genoemde verbond Salicion arenariae wordt in ons land niet onderscheiden.
In licht overstoven, vochtige valleien kunnen zich begroeiingen ontwikkelen die worden gerekend tot de associatie Pyrolo-Salicetum van het verbond Empetrion nigri. Deze gemeenschap wordt, behalve door Kruipwilg, gekenmerkt door Rond wintergroen (Pyrola rotundifolia), Klein wintergroen (Pyrola minor) en het zeldzame Stofzaad (Monotropa hypopitys). Deze variant van het habitattype vormt dikwijls mozaïeken met soortenrijke duinvalleivegetatie (vegetatietype H2190 - Vochtige duinvalleien). Het vegetatietype Vochtige duinvalleien gaat het vegetatietype Kruipwilgstruwelen voor in de successieontwikkeling.
De tweede variant van het habitattype komt voor in natte valleien, waar zich tamelijk hoge begroeiingen kunnen ontwikkelen met Kruipwilg en Grauwe wilg (Salix cinerea). Deze struwelen behoren tot de subassociatie salicetosum repentis van het Salicetum cinereae (verbond Salicion cinereae).

Milieurandvoorwaarden

Het habitattype heeft haar zwaartepunt in de kalkarme duinen ten noorden van Bergen (vooral op de Waddeneilanden en in het Zwanenwater), maar wordt in minder goed ontwikkelde vorm ook in de zuidelijkere duingebieden van ons land aangetroffen.

Beheer en ontwikkelingskansen

Dit habitattype is zeer gevoelig voor verzuring #1.

Dosis-effect relaties

Deze dosis-effect relaties zijn gebaseerd op de standplaatsfactoren van voorkomende plantengemeenschappen, omdat het habitattype zelf een landschapskenmerk is.

Stroomdiagram



Algemene dosis-effect relaties

Bar chart for Bodemtype showing HGI by bodemtype

bodemtype

HGI

zand

1

lemig zand

1

leem

1

klei

1

veen

1

anders

0

Referentie: #1

district

HGI

Wadden

1

Renodunaal

1

Laagveen

1

anders

0

Referentie: #1, #3

Zoutgehalte

HGI

zeer zoet

1

anders

0

Referentie: #1

Zuurgraad bodem

HGI

zeer zuur

1

neutraal

1

basisch

1

anders

0

Referentie: #1

Onzekerheid en validatie

(warning) Deze rekenregels zijn niet gevalideerd.

Toepasbaarheid

Deze dosis-effect relaties zijn gebaseerd op de standplaatsfactoren van de plantengemeenschap die in dit habitattype is opgenomen. Het habitattype zelf is een landschapskenmerk waardoor het erg moeilijk is om relaties te definieren.

Voorbeeld project

Er is geen voorbeeldprojekt beschikbaar.

Referenties

1 http://www.minlnv.nl/natura2000
2 Schaminée, J.H.J., Weeda, E.J. en Westhoff, V.. De vegetatie van Nederland. Deel 3. Graslanden - zomen en droge heiden. Opulus Press, Uppsala-Leiden. 1998.
3 http://www.soortenbank.nl/