Binnen Portfoliomanagement wordt de scope van één of meerdere projecten bepaald. Alle dijktrajecten die niet voldoen of dreigen niet te voldoen worden nader onderzocht. Op dijktrajectniveau wordt bepaald welke maatregelen genomen moeten worden voor alle objecten binnen het traject, waaronder de kunstwerken. Tegelijk wordt er bekeken of er sneller, slimmer en/of goedkoper versterkt kan worden door bijvoorbeeld meerdere kunstwerken gezamenlijk binnen één project aan te pakken.  Daarnaast wordt er geïnventariseerd en onderzocht of er andere belangen spelen (meekoppelkansen) waarmee rekening gehouden dient te worden in het opstellen van de scope. 


Er zijn verschillende handreikingen en methoden ontwikkeld ter ondersteuning van het bepalen van de scope.

  • Handreiking Trajectaanpak: Unie van Waterschappen heeft deze handreiking opgesteld ter ondersteuning van het maken van strategische keuzes bij de aanpak van waterveiligheidsopgaven van normtrajecten. 
  • Veiligheidsrendement-methode: deze methode helpt keringbeheerders bij het opstellen van een doelmatig versterkingsprogramma en wordt momenteel doorontwikkeld binnen het HWBP innovatieproject Versterkingsaanpak vanuit Veiligheidsrendement.

Praktijkvoorbeelden Portfoliomanagement

In samenwerking met de betreffende waterschappen zijn hier een aantal praktijkvoorbeelden gedeeld en toegelicht van de stap Portfoliomanagement.





  • No labels