- Created by Britt Wittekoek, last modified by Daan de Graaf on 31-10-2024
Voor de uniforme aanpak is de Kunstwerkroute opgesteld. De route beschrijft het geheel aan stappen die gedurende de levenscyclus van een waterkerend kunstwerk worden doorlopen.
De opgestelde route onderscheidt de volgende drie stappen:
Onder assetmanagement valt de dagelijkse zorgplicht om de primaire waterkering en daarin gelegen waterkerende kunstwerken in stand te houden. De beheerder stelt hiervoor een meerjaren onderhouds-en inspectieplanning op. Daarnaast is de beheerder verplicht om het kunstwerk te toetsen aan de in de Omgevingswet vastgelegde waterveiligheidsnorm. Deze beoordeling moet elke 12 jaar uitgevoerd worden. Wanneer het waterkerend kunstwerk niet meer voldoet of niet dreigt te voldoen aan de norm zal beoordeeld moeten worden of het kunstwerk versterkt moet worden of meegenomen moet worden in een eigen Beheer & Onderhoud (B&O) Project. De veiligheidsnorm moet behaald worden op dijktrajectniveau.
Daarom berusten de afwegingen die gemaakt worden rondom de benodigde versterkingsmaatregelen van het kunstwerk op de veiligheidsnorm van het gehele traject. Binnen portfoliomanagement worden deze afwegingen op trajectniveau genomen. Bij het bepalen van de scope van het (HWBP-)Project spelen de volgende criteria een rol:
- de urgentie van de opgave
- ruimtelijke ontwikkelingen (planning en meekoppelkansen)
- de complexiteit van de omgeving
- de bestuurlijke doelen en ambities
- de organisatorische aspecten (capaciteit en financiën)
In geval van een versterkingsopgave, wordt op basis van een ingangstoets bepaald of het waterkerend kunstwerk in aanmerking komt voor subsidie en daarmee een HWBP-Project wordt. Nadat de versterking, het onderhoud of de vervanging is gerealiseerd en het kunstwerk weer voldoet aan de norm, zal het kunstwerk weer onder de reguliere zorg van de beheerder vallen. De kunstwerkroute is zodoende een proces dat continu doorlopen wordt gedurende de levensduur van een waterkerend kunstwerk.
Op deze pagina vind je praktijkvoorbeelden en kennisdocumenten voor elke stap uit de kunstwerkroute:
Als je meer wilt weten over de beoordeling van een stormvloedkering door middel van keerscenario's, kijk dan eens bij de beoordeling van de Hollandse IJsselkering.
Onder Portfoliomanagement 7 kunstwerken HHNK kan je informatie vinden over de selectie van het aantal kunstwerken om te komen tot de 7 kunstwerken die in het project zijn opgenomen en over de huidige aanpak van het portfoliomanagement binnen HHNK.
Portfoliomanagement Keersluis Maassluis behandeld onder andere het proces waarbij na de beoordeling gelijk overgegaan is op de ingangstoets, waarbij de trajectaanpak is overgeslagen.
Als je meer te weten wilt komen over Project Groot onderhoud waterkerende kunstwerken, kijk dan bij Portfoliomanagement Waterschap Rijn en IJssel.
Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft een langdurig renovatie-programma vanuit Waterbeheer/watersystemen. Dit is te vinden onder Portfoliomanagement Waterschap Drents Overijsselse Delta.
Bij Project 7 Kunstwerken is gebruikgemaakt van een 3 fasen contract, waarbij al in een vroeg stadium werd samengewerkt met marktpartijen en alle betrokken partijen samenwerkten om een zo klein mogelijke opgave te creëren.
Binnen Samenwerken aan Kunstwerken wordt kennis en ervaring uit de praktijk opgehaald om de stappen en mogelijke uitdagingen inzichtelijk te maken en van te leren. Gedurende de periode 2021-2025 worden gesprekken gevoerd en interviews afgelegd met de betrokkenen bij (net) afgeronde projecten, kennisprogramma's en lopende projecten.
Deze kennis en ervaringen zijn opgenomen in de volgende rapportages:
- Rapport Aandachtspunten Kunstwerkroute
- Rapport Geleerde lessen uit de interviews (n.n.b.)
- Rapport Stappenplan Kunstwerkroute (n.n.b.)
- Rapport Van Beoordeling naar Scope (n.n.b.)
- Rapport Bruikbaarheid veiligheidsrendementmethode (n.n.b.)
- No labels