Publicatie
Vragen & Antwoorden
Vragen aan De Innovatieversneller kunnen worden gestuurd naar div@wsrl.nl. Vragen over piping worden door het strategieteam Piping opgepakt. Zij nemen contact op met de vragensteller. Soms kan direct een antwoord worden gegeven, in andere gevallen wordt de vraag voorgelegd aan een expert of in een workshop besproken. De antwoorden en memo’s worden, nadat deze zijn gereviewd en besproken in het strategieteam, op deze WIKI van De Innovatieversneller gepubliceerd.
Gebruik de zoekfunctie in je browser om specifieke termen op deze pagina te vinden.
Lopende vragen
In het innovatieproject Reevediep wordt de sterkte van deklagen bij opbarsten onderzocht. De hypothese daarbij is dat deklagen dikker dan 4 m waarschijnlijk niet opbarsten. Naar aanleiding van een K&I cafe over sterkte van deklagen (Reevediep) bij opbarsten is door het project SAFE gevraagd hoe moet worden omgegaan met wellen bij dikke deklagen.
Door DIV is in samenwerking met het project Reevediep een handelingsperspectief opgesteld voor omgaan met dikke deklagen bij piping.
Met DIV en de ontwikkelaars van het BRP is verkend hoe je om kan gaan met de aspecten in het BRP, waarbij enkele mogelijkheden voor het kwantificeren van de factoren zijn verkend. Deze zijn verder uitgewerkt door het project als voorbeeld voor een K&I-café van 10 oktober 2024. In het café zijn voor en nadelen van die methoden zijn besproken, en overwegingen uit die discussie heeft het project meegenomen en worden geagendeerd voor doorontwikkeling de aanpak met het BRP.
Aan projecten wordt gevraagd om een expliciete afweging te maken voor het wel of niet toepassen van nieuwe kennis bij het bepalen van de veiligheids en versterkingsopgave. De afgelopen jaren is in het project Neder Betuwe veel nieuwe kennis rondom piping toegepast. Aan DIV is gevraagd hoe deze ervaringen kunnen worden vastgelegd. Met het vastleggen van deze ervaringen en kennis kan deze ook worden verspreid.
Door DIV is een memo opgesteld waarin het Beslissingondersteunend Raamwerk Piping is gebruikt om de ervaringen vast te leggen. Deze verschijnt binnenkort op de WIKI.
Gerede vragen
Aan versterkingsprojecten wordt gevraagd om aan het begin van elke fase een innovatiescan uit te voeren. De ervaringen met de verschillende innovatiescans worden door DIV verzameld en ontsloten in de publicatie Afweegkader en pipingmaatregelen die begin 2024 verschijnt. In de publicatie staan vijf stappen centraal:
- Wat is de opgave?
- Hoe ziet het veiligheidsprobleem eruit, welke faalmechanismen spelen een rol? De informatie volgt uit de beoordeling, trajectaanpak en ingangstoets
- Wat is de impact van nieuwe kennis en rekentechnieken? Deze kan kwalitatief worden bepaald met het beslisondersteunend Raamwerk Piping.
- Wat zijn de eigenschappen van het dijktraject / project?
- Wat zijn de relevante eigenschappen van de kering?
- Wat zijn de relevante kenmerken van de omgeving en beheerorganisatie die van belang zijn bij de keuze van een pipingmaatregel?
- Probleemanalyse
- Wat voor probleem volgt uit 1 en 2?
- Zijn er bijzondere inpassingsvraagstukken? Is er een relatie met andere dan veiligheidsopgaven?
- Welke (innovatieve) oplossingen zijn mogelijk?
- Een overzicht van mogelijke maatregelen wordt op de WIKI en in de innovatiewaaier gegeven.
- De beslisboom piping kan worden gebruikt om een maatregel verantwoord uit te stellen.
- Bij de keuze van de (innovatieve) maatregel spelen verschillende aspecten een rol, onder andere
- Techniek: ontwikkelniveau en locatie specifieke onzekerheden
- Kosten en risico’s
- Duurzaamheid
- Restwaarde einde levensduur (uitbreidbaarheid, hergebruik materialen)
- Belasting (ecologische footprint oplossing)
- Beheer, impact op activiteiten Zorgplicht
DIV kan op verschillende manieren helpen bij de uitvoering van de innovatiescan.
Brainstorm / inventarisatie
Voor de innovatiescan voor de verkenning voor het project Moerdijk Drimmelen is aan de hand van de 5 generieke stappen in een overleg met het project nagedacht over de potentie van nieuwe kennis en innovatieve maatregelen. Nieuwe kennis rondom voorlanden, getijdezanden en tijdsafhankelijkheid is in dit gebied relevant voor de versterkingsopgave. Voor bepaling van de versterkingsmaatregel is interactie met andere mechanismen belangrijk. Wanneer er in het voor- en achterland voldoende ruimte is, zijn kwelwegverlengende maatregelen waarschijnlijk het meest doelmatig. Indien dit niet het geval is, liggen bij de relatief dunne deklagen en dikke watervoerende zandlagen filtertechnieken het meest voor de hand.
Selectie op basis van verdringingsreeks
De ervaringen bij de innovatiescans voor Safe en Neder Betuwe zijn gebruikt voor het ontwikkelen van een 'verdringingsreeks' waarmee snel potentiele innovatieve maatregelen kunnen worden geselecteerd. Hierdoor is het niet nodig alle innovaties te beschouwen maar kan snel worden ingezoomed naar relevante maatregelen. De 'verdringingsreeks' wordt opgenomen in de publicatie Aanpak en afweegkader pipingmaatregelen die begin 2024 verschijnt.
Reflectie innovatiescan
Door het project Tiel Waardenburg is DIV gevraagd om mee te denken met mogelijke innovatieve maatregelen voor 5 dijkvakken. DIV heeft meegedaan met een challenge en meegelezen met het plan van aanpak voor innovaties. Het project Pannerden-Westervoort heeft DIV een reflectie gevraagd over hun innovatiescan voor de verkenningsfase.
Innovatie en grondonderzoeksplan
Met het project Lob van Gennip heeft DIV nagedacht over mogelijke innovaties en de impact hiervan op het uit te voeren grondonderzoek. In een workshop met Adviesteam Dijkontwerp zijn de mogelijkheden met het project besproken. In de workshop is gesproken over toepassen overstromingskansbenadering in relatie tot nieuwe kennis. Gesproken is over parameterbepaling en schematisatie voorland. De conclusies en aanbevelingen van het gesprek heeft DIV gedeeld met Kennis voor Keringen.
In de POV Piping is door Rivierenland een Beslisboom piping ontwikkeld waarmee een versterkingsmaatregel verantwoord kan worden uitgesteld. Het project SAS heeft de Beslisboom piping doorontwikkeld voor toepassing in het beheergebied van Stichtse Rijnlanden. Aan DIV is gevraagd mee te denken bij Plan van Aanpak en kennis en ervaringen te delen in drie workshops. Afgesproken is dat DIV de resultaten (nadat deze door het project worden vrijgegeven) deelt op de WIKI en zorgt voor landing in de Publicatie Aanpak en Afweegkader Pipingmaatregelen.
Rondom de toepassing van geohydrologische modellen en het meenemen van voorlanden bij de pipinganalyse zijn veel ontwikkelingen. Binnen het project Meanderende Maas is gewerkt met de Geohydrologische Aanpak Piping. Voor het project Sprok-Sterreschans-Heteren is in 2022 een workshop georganiseerd door DIV met experts op het gebied van piping, geohydrologische modellen en omgaan met onzekerheden. Het doel van de workshop was het aanscherpen van het concept plan van aanpak, mede door aandachtspunten en aanbevelingen op te halen voor het werken met geohydrologische modellen en om de relatie te leggen met overige ontwikkelingen op het gebied van piping. Na de workshop is een memo opgesteld door DIV. Het Achtergronddocument Geohydrologische Aanpak Piping is hier te vinden.
Door het project Stad Tiel is aan DIV gevraagd of er documenten beschikbaar zijn waarnaar in een aanbesteding kan worden verwezen. Helaas is dat niet het geval.
Voorlanden kunnen een significante weerstand tegen piping leveren, maar de invloed van voorlanden wordt niet altijd meegenomen vanwege het risico van pipegroei onder het voorland. Daarom is het belangrijk om een inschatting van de optredende pipelengte te maken, wat bijvoorbeeld kan met D-Geo Flow. Aangezien D-Geo Flow arbeidsintensief is, heeft Kennis voor Keringen onderzoek gedaan voor het inschatten van de optredende pipelengte. De methode is ontwikkeld in 2021 en 2022 en de op dat moment beschikbare inzichten zijn toegepast in een workshop met het project Meanderende Maas. De methode bevat generieke curves die gebruikt kunnen worden voor een eerste indicatie van de verwachte pipelengte binnen een gegeven toepassingsgebied. Voor de inhoud van de methode wordt verwezen naar de rapportage van Kennis voor Keringen 2022.
In het HDSR Innovatieproject ‘Parametrisch Ontwerpen’ wordt een tool ontwikkeld waarmee een aantal stappen bij de toepassing van een 3D ondergrondmodel in een pipinganalyse, al of niet in combinatie met Dpiping, geautomatiseerd kunnen worden uitgevoerd. Het innovatieproject is gekoppeld aan het versterkingsproject Culemborg-Beatrixsluizen (CUB).
Automatiseren kan het werkproces behoorlijk vereenvoudigen. Te veel automatiseren is niet altijd zinvol en het verleden heeft aangetoond dat het centraal zetten van de tool of rekenmodel ongewenste effecten heeft. Door het project is daarom aan het de Innovatieversneller (DIV) en het Adviesteam Dijkontwerp aan het begin van het project advies gevraagd.
Het advies betreft twee onderdelen:
- Het gebruik van een 3D model voor een 2D schematisatie voor pipinganalyses (zie memo Van 3D model naar 2D schematisatie voor pipinganalyse)
- De omgang met onzekerheden bij het automatiseren van pipinganalyses (zie memo Omgaan met onzekerheden)
Deze adviezen zijn tot stand gekomen in een tweetal werksessies met het Adviesteam Dijkontwerp.
In delen van Limburg waar grind in de ondergrond zit, kunnen faalpaden door piping anders zijn dan in de meer stroomafwaartse delen van de Rijn-Maasdelta, waar geen grind in de ondergrond zit. Waterschap Limburg heeft De Innovatieversneller gevraagd om mee te denken over de beoordeling van piping onder dijken die op een grindhoudende ondergrond rusten. Omdat de lokale kenmerken van de ondergrond, de dijk en de omgeving, evenals de hydraulische belasting, de fysieke processen van interne erosie sterk beïnvloeden, is de vraag stapsgewijs benaderd:
- Geef een overzicht van mogelijke situaties.
- Identificeer per situatie mogelijke fysieke processen die kunnen leiden tot overstromingen als gevolg van interne erosie. Identificeer de mogelijke faalpaden.
- Orden de faalpaden op relevantie en bepaal voor de relevante faalpaden hoe de faalkans kan worden vastgesteld. Welke parameters of modellen zijn nodig? Welke faalpaden lijken meer of minder relevant voor Thorn-Wessem?
- Hoe kan de analyse worden uitgevoerd voor het project Thorn-Wessem? Welke methoden, schematiseringskeuzes en parameterkeuzes worden gemaakt? Welke onzekerheden spelen een dominante rol? Hoe kan met deze onzekerheden worden omgegaan in ontwerp, onderhoud en inspectie?
De eerste drie stappen zijn besproken in een serie workshops met deelnemers van het project, waterschap Limburg, het Adviesteam Dijkontwerp en onderzoekers.
Dit memo geeft een overzicht van de scenario's en faalpaden die tijdens de workshops zijn besproken en dient als input voor stap 4. In deze stap kan de verzamelde informatie worden gebruikt om aanbevelingen te doen over hoe het project met onzekerheden kan omgaan en om urgente onderzoeksvragen te identificeren. Stap 4 wordt afzonderlijk uitgewerkt.