Het Kabinet wil een dialoog met burgers en bedrijven over de toekomst van de Randstad.
De Randstad moet uitgroeien tot een duurzame en concurrende topregio in Europa en een aantrekkelijke omgeving om te wonen en te werken voor mensen met uiteenlopende leefstijlen. Randvoorwaarden zijn dat de regio goed bereikbaar is en bestand tegen klimaatveranderingen (hogere zeespiegel, hogere rivierstanden, perioden van droogte).

Ontwerpers hebben ter inspiratie een aantal scenario's uitgewerkt. Eén van de scenario's schetst de Randstad als een 'netwerk' voor wonen en werken. Er zijn twee varianten bedacht:
-De Spin, waarin Amsterdam het centrum van het land is,. 'Huis met tuin' wordt vervangen door wonen in hoge dichtheid op werkdagen en 's weekends 'light-wonen' in het groen. Schiphol gaat deels naar zee, de terminal wordt het centrum van een nieuwe stad met 800.000 inwoners;
-De Ladder, waarin de Randstad zich concentreert op het westen. Er komt extra verstedelijking langs de kust en rond Leiden en woningen op eilanden voor de kust. De eilanden dienen ook als kustverdediging. De haven van Amsterdam verplaatst zich naar IJmuiden en er komt een 'short sea' verbinding met Rotterdam.

De afwisseling van stad en land, groen en water en de bijzondere landschappelijke kwaliteiten in de droogmakerijen, de plassen, de kust en de veenweiden zijn de basis om in 2040 de Randstad tot een duurzaam en aantrekkelijk grootstedelijk gebied te maken met allure: 'a place to be'! Het Kabinet voert een dialoog met decentrale overheden, maatschappelijke organisaties, private partijen en burgers en stelt een geïntegreerde langetermijnvisie Randstad op. Deze visie vormt samen met het Urgentieprogramma Randstad de basis voor uitvoeringsmaatregelen voor de komende 30 jaar.

 
  • No labels