De Randstad kampt regelmatig met wateroverlast na hevige regenbuien maar ook met watertekort in de zomer.

Deze visie gaat uit van het bestaande boezemstelsel (in natte tijden slaan polders en steden overtollig water uit op deze boezem, in droge tijden laten ze water in vanuit de boezem). Oplossingen voor de regionale wateropgave in de Deltametropool bestaan uit:

-het aanwijzen van polders voor piekbergingen zodat het teveel aan water bij veel neerslag opgevangen wordt;

-het combineren van de piekberging met zoutberging zodat de verzilting onder controle wordt gehouden. De geselecteerde polders worden 's zomers niet door gespoeld het schaars schoon water. In de zomer hoopt het zoute water zich dus op in deze gebieden. Als later in het seizoen de neerslag weer flink toeneemt wordt het brakke water wel geloosd. Zo komen deze bergingen tijdig vrij om mee te doen in het systeem van piekbergingen in het natte winterhalfjaar. Piekberging en zoutberging overlappen elkaar dus;

-het creëeren van extra ruimte voor voorraadberging om in droge tijden te voldoen aan de vraag naar zoet en schoon water. Het geborgen schone zoete water is in de zomer beschikbaar. Dat vermindert de hoeveelheid water die uit het hoofdsysteem moet worden ingelaten. De locatie van de voorraadberging zelf moet buiten bereik van de zouttong liggen.

 
  • No labels