Dit idee heeft tot doel om de bodem te verhogen in gebieden die onder water kunnen lopen door de stijgende zeespiegel.

Bij wetlands lifting wordt een gebied 'van onderaf' verhoogd door het injecteren van materiaal in de bodem. Er zijn twee verschillende methoden:

Injecteren van sediment beneden afsluitende lagen. Het verhogen van de bodem vindt plaats door het injecteren van grond (slib) op dieptes beneden afsluitende lagen, zoals veen en kleilagen. Het gaat om een "omgekeerde" onderzuigtechniek.

Injecteren van zwavelzuur in kalkhoudende lagen. Zwavelzuur is het meest voorkomende industriële afvalzuur. Na het injecteren van zwavelzuur in kalksteen in de diepe ondergrond wordt het kalksteen omgezet in gips. Gips heeft een bijna twee keer groter volume dan kalksteen en zal de bovengrond omhoog duwen. Uit testen in Limburg door de Universiteit Utrecht bleek dat de grond werd opgeheven en het zuur volledig werd geneutraliseerd. Kalksteen komt in Limburg voor aan de oppervlakte, aan de kust bevindt het zich een stuk dieper in de ondergrond. Deze methode zou ook ingezet kunnen worden bij het creëren van een kunstmatig eiland in zee.

 
Meta Info
Links

 

  • No labels