Het doel is om een waterkeringszone te ontwikkelen die enerzijds beschermt tegen overstromingen en anderzijds multifunctioneel gebruik mogelijk maakt. Door verbreding van de waterkeringzone wordt de dynamiek in het systeem afgevlakt, bijvoorbeeld door golfbreking en/of het opvangen van over de dijken heen slaand water. In een EU project zijn langs de Nederlandse kust een paar pilot projecten uitgevoerd:
-Ellewoutsdijk (Westerschelde): hier liggen twee zeedijken met daartussenin een historisch fort. De landwaartse dijk is de officiële zeewerende dijk, de zeewaartse dijk is ouder en lager en niet sterk genoeg bij een superstorm. In plaats van een klassieke dijkverhoging zijn de dijken bestand gemaakt tegen overslaande golven. Het overslaande water wordt achter de dijk tijdelijk opgeslagen.
-Breebaart (Groningen): hier wordt de toenemende verzilting bestreden door het aanpassen van landgebruik en waterbeheer.
-Perkpolder (Westerschelde): hier worden nieuwe manieren van waterkeren ontwikkelen die ook ruimte bieden voor de gewenste nieuwe (woon en recreatie) functies: zie factsheet Perkpolder voor meer detail.
-Delfzijl (Groningen): hier is onderzocht of de binnenzijde van een dijk zo versterkt kan worden met versterkte grasmatten dat er een grote hoeveelheid water over de dijk kan lopen zonder dat deze beschadigt.
-Den Helder (N Holland): hier is verkent wat de mogelijkheden zijn van het multifunctioneel gebruik van primaire waterkeringen.

Meta Info
Links
  • www.comcoast.org
  • No labels