Vastelandskwelders in het hele Europese waddengebied zijn een schaars natuurlandschap geworden. In tegenstelling tot zomerpolders kunnen kwelders op natuurlijke wijze aanslibben en zo meegroeien met de zeespiegelstijging.
De schor- of kweldervegetatie vangt korrels zand en slibdeeltjes op uit het aangevoerde water. Daarnaast verminderen kwelders de energie die in golvend water zit. Daardoor heeft de kust erachter minder te lijden van de golven.

In 2001 is gestart met de ontpoldering van het Noarderleech. De zeewaarts gelegen kaden zijn doorgegraven, de rechte sloten in de zomerpolder zijn gedempt en vervangen door slingerende slenken. Het zoute water stroomt bij hoog tij in de 135 ha grote zomerpolder.

Noarderleech is de eerste proefverkweldering van het project Noard-Fryslân Bûtendyks. Na evaluatie van de gevolgen zal waarschijnlijk een nieuw stuk zomerpolder worden omgezet in kwelder. De rol van de landbouw zal de komende jaren in Noard-Fryslân Bûtendyks minder worden, ten gunste van de natuur. Dit is een flinke omslag in denken over het gebruik van het buitendijkse land. Ooit zijn de zomerpolders veroverd op de zee door het aangroeien van kwelders kunstmatig te versnellen, greppels en sloten te graven en het gewonnen land te omkaden met zomerdijkjes. Nu krijgt de natuur hier een hoofdrol.

Meta Info
Links
  • www.fryskegea.nl
  • No labels