Door zeespiegelstijging en bodemdaling wordt de afvoer van boezemwater uit het achterland steeds moeilijker. Daardoor zal het intergetijdegebied in het Lauwersmeer geleidelijk aan ' verdrinken'. Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft als natuurdoelstelling: herstel en behoud van het open karakter en zo mogelijk herstel van estuariene kenmerken. Het Lauwersmeer ontstond na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969.

Door het af en toe inlaten van zout water ontstaan in een groot deel van het Lauwersmeer weer kwelders, aldus de visie. Het openstellen van het spuicomplex zorgt voor een bepert getij. Het peil varieert tussen -0,5 m NAP en -1.0 m NAP zodat de afvoer van boezemwater uit Friesland onder vrij verval mogelijk blijft. Door beweiding toe te laten blijft de vegetatie laag en krijgt het landschap weer haar open karakter. In het zuidelijke deel van het gebied zorgt de aanvoer van zoet water voor een landschap met riet en met bos op de hogere delen. Er is onvoldoende bestuurlijke draagvlak voor inlaat van zout water.

Het is te verwachten dat rond 2030 een zeegemaal bij Lauwersoog nodig is om de afvoerpieken van zoetwater uit het achterland te kunnen wegpompen. De totale kosten worden geschat op 300 miljoen euro.


  • No labels