Het vrij spel geven aan zand, wind en water langs de kust, vergroot de variatie in het landschap en in de flora en fauna bovendien neemt de belevingswaarde van het gebied voor recreanten toe.

In 1997 werd een gat gegraven in de zeereep tussen Bergen aan Zee en Schoorl. Bij hoge waterstanden kan het zeewater door dit gat het achterliggende duingebied binnendringen. Daarnaast kan ook kalkrijk strandzand de kalkarme achterliggende duinen in stuiven. De Kerf overstroomt niet bij elke vloed. In de opening ligt een zanddrempel, waardoor de Kerf alleen overstroomt bij een stevige noordwesterstorm.

De natuur heeft razend snel een de nieuwe situatie gevormd. In vijf jaar tijd zijn er veel bijzondere planten en dieren bijgekomen. Daarnaast heeft het samenspel van stuivend zand en zeewater een fascinerend landschap opgeleverd waar mensen van genieten. De waardering van het gebied is duidelijk verbeterd en de bezoekersaantallen zijn fors toegenomen.

De aanleg van de Kerf betekende een letterlijke en figuurlijke doorbraak in het (denken over) kustbeheer. Het in 1990 ingezette kustbeleid, gericht op zandsuppleties en dynamisch kustbeheer, kreeg hier op een heel directe wijze gestalte.

Meta Info
Links
  • www.de-kerf.nl
  • No labels