In de jaren tachtig zijn de stormvloedkering, Philipsdam en Oesterdam in de Oosterschelde aangelegd, als onderdeel van de Deltawerken. De veranderingen in de waterbeweging had een ongewenst bijeffect op de natuurwaarde. Het oppervlak aan schorren en het intergetijdengebied in de Oosterschelde is sterk afgenomen. Wat zijn de mogelijkheden voor natuurherstel?

Plan Tureluur richt zich op het herstel van schorren, duingebieden, dijktaluds, zoutbrakke inlagen, zoetbrakke veenmoerassen en brakzoute moerasgebieden. Langs de gehele Oosterschelde is een gordel van 44 kansrijke gebieden geselecteerd. Het grootste deel van het plan bestaat uit binnendijkse inlagen en karrevelden, zoutbrakke gebieden die afgesloten zijn van de dynamiek van de Oosterschelde. Ze liggen langs de kusten van Schouwen-Duiveland en Tholen. Achter dijken en inlagen zijn er gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van brakzoute moerasgebieden. Omdat de gebieden voor een deel bestaan uit voormalig landbouwgrond en vlak zijn, worden er greppels en plassen gegraven; met de vrijgekomen grond worden eilandjes en zandruggen aangelegd.
Inmiddels is ruim de helft van de projecten uitgevoerd.
De tureluur, symbool van het plan is het hele jaar door in de Oosterschelde te vinden, broedt op de schorren en in de zilte graslanden en foerageert op de slikken en inlagen. Sinds 2002 heeft de Oosterschelde de status van Nationaal Park.


Meta Info
Links

 

  • No labels